Európaszerte online házkutatásokat akar a brit belügyminisztérium

Európaszerte online házkutatásokat akar a brit belügyminisztérium

2009. január 6. 21:40, Kedd
A szigetországi szaktárca a helyi rendőrségnek olyan jogosítványt akar adni, hogy bírói engedély nélkül végezhessen titkos online házkutatásokat.

A szabályozás lehetővé tenné, hogy az akciókat mind belföldön, mind pedig az európai uniós tagállamok, tehát akár Magyarország területén is végrehajthassa a brit rendőrség. A javaslatról részletesen beszámolt a The Sunday Times és a Telegraph. A brit belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy más európai uniós tagállamok képviselőivel együtt jelenleg is azon dolgoznak, hogy részletesen kidolgozzák a jelenlegi javaslatokat.

Jacqui Smith brit belügyminiszter azt szeretné elérni, hogy a távkutatásnak (Remote Searches) nevezett nyomozásokat a határokon túl is lehessen folytatni. Mindez azt jelentené, hogy bármely EU-tagország rendőrsége hozzáférhetne egy ilyen akció során egy európai uniós állampolgár merevlemezének tartalmához, vagy az arról így megszerzett adatokhoz, amennyiben az adott államban az online házkutatásokat a törvények lehetővé teszik. Egy brit nyomozó tehát gond nélkül, titokban betörhetne egy német felhasználó számítógépébe, hiszen a Bundesrat tavaly december végén elfogadta a BKA-törvény módosítását. De ugyanígy használhatnák a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) munkatársai a "Szövetségi trójait" egy brit számítógépbe való betörésre. S mindezt külön bírói engedély nélkül tehetnék meg.

A brit ellenzéki politikusok és az adatvédelmi szakemberek azonnal tiltakoztak és bírálták az elképzeléseket. "A titkos online házkutatások ugyan alapvetően hasznos eszközök lehetnek a nyomozók számára, azonban egy ilyen gyakorlat nagyon komoly adatvédelmi aggályokat vetne fel. A brit kormánynak mindenekelőtt részleteznie kellene, hogy miként is hajtanak végre egy ilyen akciót és hogy mit tesz a visszaélések megakadályozására" - közölte Dominic Grieve, a konzervatívok árnyékkormányának belügyminisztere.

Shami Chakrabarti, a Liberty brit polgárjogi szervezet vezetője úgy vélte, hogy ezek az internetes razziák alkotmányossági szempontból elég ingatag talajon állnak és olyanok, mintha egy személy egyszerűen betörne valakinek a lakásába. Először új törvényeket kellene hozzá alkotni és elfogadni, amelyek biztosítanák, hogy az ilyen műveletek kizárólag bírói engedéllyel és más ellenőrzési lehetőségek mellett történhetnek, különben jelentős mértékben sérülne az emberek magánélethez fűződő joga.

Az Association of Chief Police Officers (ACPO) nevű szervezet rámutatott, hogy 2000-ban elfogadták azt a nyomozók szabályozását célzó (Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA)) törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a helyi rendőrség a súlyosabb bűncselekmények esetében bírói engedély nélkül is titokban lakásokat kutasson át, eközben a helyszínen található számítógépekben is keressen vagy azokra akár billentyűleütés-figyelő programokat telepítsen. A tavaly végrehajtott 194 titkos házkutatás egy kis része ilyen akció volt.

Richard Clayton, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint az 1990 óta hatályban lévő Computer Misuse Act hackerparagrafusainak nevezett részei szintén engedélyezik az államnak és az állami hivataloknak az IT-rendszerekbe való betöréseket. A brit kormány egyébként éppen december végén jelezte, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnökkel dolgozná ki az angol nyelvű internetes oldalak osztályozási rendszerét, amelynek célja a nem kívánt tartalmak megszűrése lenne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások