Bemutatkozik az MPEG Surround

Bemutatkozik az MPEG Surround

2009. január 8. 14:03, Csütörtök
Egy új fejlesztés lehetővé teszi, hogy hamarosan világszerte mindenütt 5.1-es Surround hangzással találkozzanak a felhasználók, legyenek akár az interneten, út közben az autójukban, a készülékeiken vagy éppen otthon.

A Consumer Electronics Show (CES) keretében mutatja be legújabb fejlesztéseit a Fraunhofer Intézet. A legérdekesebb találmánynak az MPEG Surround szabvány ígérkezik. A német mérnökök egy olyan iPod-dokkolóállomást alkottak meg, a melynek a segítségével a készüléken is lehetőség nyílik az 5.1 csatornás MPEG Surround minőségű zenék lejátszására.

"Meggyőződésünk, hogy az MPEG Surround lehet a kulcsa az 5.1 csatornás audioanyagokkal készített filmek, zeneszámok és televíziós tartalmak online terjesztésének. Ezáltal megnyílhat az út az iPod-kompatibilis surround-zenék előtt. Éppen ezért az idei évben arra összpontosítunk, hogy az MPEG Surroundot a multimédiás tartalmak új letöltési formátumává tegyük, úgy, amint ez már a digitális rádiózásban megvalósul. Ezzel párhuzamosan elérhetővé tettünk szoftvereket, amelyek megkönnyíthetik a tartalomszolgáltatók, az online zeneboltok tulajdonosai és a készülékgyártók számára a gyors és zökkenőmentes átállást, illetve integrációt" - jelentette ki Harald Popp, az IIS Multimédiás Valós idejű Rendszerek Részlegének vezetője.


Az új formátumot máris számos művész, producer és a zeneipari cég támogatja, köztük van az Eagle Rock Entertainment és a Telarc International, valamint George Massenburg többszörös Grammy-díjas amerikai producer. Az új szabvány új lehetőségeket nyit a zeneszerzők, de az átlagos felhasználók előtt is, hiszen bárki készíthet a jövőben Surround-zenéket. A formátum előnye, hogy gyakorlatilag bármely meglévő audiokódolási eljárással ötvözhető, valamint, hogy az MPEG Surround dalok bármely jelenlegi sztereó készüléken lejátszhatók.

A Fraunhofer Intézet a CES keretében bemutatja majd az MPEG Surround autóban is működő változatát, ezenkívül a HD-AAC veszteségmentes kódolási eljárást és az mp3D, illetve az SX Pro audiotechnológiákat. Egy másik szabványt, az MP3 Surroundot használja tavaly óta több digitális rádióadó, például az Antenne Bayern, a Rock Antenne és a Bayern 4 Klassik. A formátumnak a PC-platformra ennek ellenére még nem sikerült betörnie. Ennek oka, hogy jelenleg még nem elérhetők olyan audiolejátszók, amelyek teljes mértékben kihasználnák a benne rejlő lehetőségeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások