Kibővített valóság

Kibővített valóság

2009. január 21. 12:53, Szerda
Hivatalosan is megnyitották a Grazi Műszaki Egyetem Christian Doppler Laboratóriumát, amely a jövőben úgynevezett Augmented Reality (AR) alkalmazásokkal fog foglalkozni.

Az itt dolgozó szakemberek mobiltelefonok, számítógépes grafikai és helymeghatározó rendszerek segítségével olyan új lehetőségeket keresnek, amelyek az információs szinteket a fizikai környezet fölé helyezik. S hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Nos, a kutatók igyekeznek egyfajta kibővített valóságot (AR) létrehozni, amelyben a valódi és a virtuális tárgyakat egyetlen élő videoképen jelenítik meg. Az AR megoldások alkalmasak arra, hogy egy videokamera segítségével készített felvételeket valós időben számítógépes grafikákkal egészítsék ki és így további információkat tegyenek elérhetővé az emberek számára.

Ezek a programok egyaránt hasznosak lehetnek a különböző gépek és más műszaki berendezések kezelésénél, de akár a szórakoztatóiparban is. Egy technikust például a képzése során az egyes munkafolyamatokat bemutató videókkal segíthetnek, így könnyebben megtanulhatja az egymást követő lépéseket és később gyorsabban megoldhatja a feladatait. Egy rom előtt álló régész szinte azonnal láthatja a laptopján az adott épület 3D-s modelljét, ami különösen hasznos lehet a rekonstrukciós vagy restaurálási munkáknál.


"Ezzel végérvényesen a múlt részét képezik az eddigi drága berendezések, amelyeket csak a szakértők tudtak kezelni. Egy korszerű mobiltelefon ideális és hasznos digitális asszisztens lehet minden élethelyzetben" - szögezte le Dieter Schmalstieg, a laboratórium vezetője, a Grazi Műszaki Egyetem Gépi Látás és Megjelenítés Intézetének munkatársa. "A célunk az, hogy az új részlegben a mindennapi életben, a gyakorlatban is jól használható alkalmazásokat fejlesszünk ki" - tette hozzá Daniel Wagner helyettes laboratóriumvezető.

A jövőbeni rendszerek között szerepelnek virtuális turisztikai és idegenvezetési, de akár marketingmegoldások is. Utóbbi esetén egy mobil mondjuk felismeri a termékeket és a vásárló jelzésére kiegészítő információkat kér le a kiválasztott árucikkekről a bolt hálózatából.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások