Nem őrzi meg adatainkat egy internetes kereső

Nem őrzi meg adatainkat egy internetes kereső

2009. január 31. 13:33, Szombat
Egy holland internetes kereső azzal igyekszik kiemelkedni a hasonló megoldások közül, hogy a jövőben nem tart igényt látogatóinak adataira - az IP-címek mellett a süti fájlokat sem tárolják el.

Az Ixquick Metasearch oldalán jól látható a szlogen, miszerint itt egyetlen IP-címet, illetve egyéb adatot sem tárolnak el jövőbeni felhasználás céljából. Ez meglehetősen apró és jelentéktelen változtatásnak tűnik, a portál azonban ezzel a lépéssel valóban kiemelkedik a vetélytársak mezőnyéből, hiszen elsőként mondtak le az adatok megtartásáról, miközben minden más kereső esetében bele kell nyugodnunk a böngészés során használt adatok eltárolásába.

A portál korábban 48 órán keresztül őrizte meg a fenti adatokat, ám az idei adatvédelmi nap alkalmából változtattak politikájukon és a jövőben semmilyen információra nem tartanak igényt a felhasználók részéről. Indoklásuk szerint megértik, hogy a felhasználók a keresések során is ragaszkodnak jogaikhoz, a világhálón végrehajtott kutatások során pedig gyakorlatilag legféltettebb titkainkat osztjuk meg az adott portállal és annak üzemeltetőivel. Éppen ezért (és nyilván a látogatottság növelése érdekében) döntöttek úgy, hogy lemondanak az adattárolási megoldások alkalmazásáról.

Nem véletlen, hogy a lépéstől jelentős változásokat remélnek a portál készítői, hiszen tavaly visszatérő téma volt a nagyobb internetes keresők adatmegőrzési politikája. A kérdésben az Európai Unió is állást foglalt, miszerint az IP-cím személyes adatnak számít, éppen ezért annak eltárolása is problémás. A cél, hogy a felhasználók ne legyenek visszakereshetők és beazonosíthatók a nagy keresők adatbázisaiban, ehhez azonban az kell, hogy először az érintett cégek csökkentsék az adatmegőrzés időtartamát. Erre utóbbiak többnyire hajlandók, 2008 során például több esetben is visszafogottabb változatok alkalmazásáról olvashattunk.

Az Ixquick a maga részéről még tovább menne: már dolgoznak egy proxy-alapú megoldáson, amelynek révén állításuk szerint a felhasználók teljes biztonságban érkezhetnek majd az oldalra és vehetik igénybe annak szolgáltatásait.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások