Jönnek a testhővel működtethető készülékek

Jönnek a testhővel működtethető készülékek

2009. február 12. 02:23, Csütörtök
A Fraunhofer Intézet Integrált Kapcsolók Intézetének (IIS) mérnökei egy miniatűr feszültségátalakítót hoztak létre.

Az eszköz a világ első olyan feszültségátalakítója, amely akár 20 millivolt bemeneti feszültséggel is működik. Mindez lehetővé teszi, hogy a különböző elektromos berendezések akár a környezetből közvetlenül kinyerhető energia segítségével is működtethetők legyenek. A szakemberek szerint akár az emberi test hőjét is fel lehetne használni a készülékek üzemeltetésére, igaz ehhez a hőt előbb egy generátor segítségével árammá kellene átalakítani. Ez azt jelentené, hogy mondjuk egy MP3-lejátszót az emberi hővel is működtetni lehetne, feleslegessé válnának az adapterek és az elemek. S mindez már nem utópia, hanem valóság.

A feszültségátalakító mérete 1,5 x 1,5 mm és - a generátorokkal összekötve - minden olyan területen alkalmazható, ahol igény van ilyen berendezésekre. Amennyiben az emberi test és a környező szoba hőmérséklete között már 2 Celsius-fokos eltérés van, az eszköz egy 4 négyzetcentiméteres hőgenerátorral összekötve képes 4 milliwatt áramot termelni. Ez elegendő a környezeti értékeket figyelő vagy a biztonsági szenzorok működtetésére. A feszültségátalakító további előnye, hogy akár napcellákkal is összeköthető.

"Már most is van egy olyan berendezésünk, amelynél a hőmérséklet mérésére és az értékek továbbítására ilyen eszközt használunk" - közölte Peter Spies, az IIS Teljesítmény-optimalizált Rendszerek Részlegének munkatársa. A kutatók úgy vélték, hogy első új típusú szenzorok már 1-2 éven belül megjelenhetnek a piacon. De az érzékelőkön kívül lehetnek más alkalmazási területek is, például az egészségügy, ahol a pulzusmérők és más berendezések működtethetők ilyen módon.

Az MP3-lejátszók és a PDA-k üzemeltetésére a mostani teljesítmény még nem elegendő, azonban hosszú távon elképzelhető, hogy az energiát az akkumulátorok feltöltésére használják fel. S egy napon, akár az elemek és adapterek nélkül működő készülékek is valósággá válhatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások