Franciaország: felfüggesztett börtön kalózkópiák miatt

Franciaország: felfüggesztett börtön kalózkópiák miatt

2009. február 16. 15:02, Hétfő
A Bronzé 3 - amis pour la vie című film illegális másolatainak sokszorosítása és terjesztése miatt egy helyi bíróság komoly büntetéseket szabott ki hat személyre. A vádlottak padján a TF1 francia televízió három munkatársa és három felhasználó foglalt helyet.

A nanterrei taláros testület mind a hat vádlottat egy-egy hónap felfüggesztett börtönre ítélte és összesen 27 000 euró kártérítést is kell fizetniük. Bár a döntés eddig példátlan, koránt sem olyan szigorú, mint amilyenre a felperes kiadók számítottak. A vádiratban ugyanis több mint 14 millió eurós kártérítés szerepelt. Ez pedig az eddigi legnagyobb kártérítési igénynek számított. A határozatot a bíróság már január 15-én meghozta, de csak most hozták nyilvánosságra.

A Studio Canal filmprodukciós cégnek - amely többek között a mű DVD-változatát is elkészítette - a testület a követelt 12 millió euróval szemben csupán 15 000 euró kártérítést ítélt meg. A Bronzé 3 2006. február elsején került a mozikba és 10,2 millióan nézték meg. A Studio Canal azzal érvelt, hogy ha nem lettek volna a kalózkópiák, akkor jóval többen tekintették volna meg a filmszínházakban az alkotást. A cég a Centre national de la cinématographie (CNC) statisztikáira hivatkozott, amelyek szerint egy 10 millió nézőt a mozikba vonzó film 2 millió eladott DVD-re számíthat. A 2006 augusztusában piacra dobott Bronzé 3 DVD-ből ezzel szemben valójában csak 977 000-et adtak el.

A bíróság 10 000 euró kártérítést ítélt meg a kiadókat és az audiovizuális művek terjesztőket képviselő Syndicat de l'édition vidéo numérique (SEVN) nevű szakmai szervezetnek, valamint a Fédération nationale des distributeurs de films (FNDF) nevű szövetségnek. Christian Clavier és Marie-Anne Chazel színészek a személyenkénti 1-1 millió euró helyett csupán 500-500 eurós kártérítést kaptak. A többi szereplő pedig csak egy 1-1 szimbolikus eurót. A TF1 televízió kártérítési követelését azzal utasította el a bíróság, hogy az alkalmazottai útján részt vett a szerzői jogsértésben, így nem illeti meg kártérítés.

Az ügy előzménye, hogy a TF1 két munkatársa a televízió egyik stúdiójában elkészítette a Bronzé 3 illegális másolatát. A legmagasabb beosztásban lévő egykori alkalmazott arra hivatkozott, hogy a kópia kizárólag saját célra készült. Az egyik dolgozó azonban továbbadta azt az egyik szomszédjának, az pedig másoknak és a jó minőségű másolat végül felkerült az internetre.

A vádlottak között volt a l'Association de lutte contre la piraterie audiovisuelle - Alpa nevű szerzői jogvédő csoport és a rendőrség különleges egysége (BCRCIA) által közösen felderített három felhasználó is. Az egyikük, egy 18 éves fiatalember egy fórumban lett figyelmes a filmre és 2006 februárjában elküldte a fájlt egy hírcsoportnak, majd a kópia röviddel később felbukkant a fájlcserélő hálózatokban. Becslések szerint a Bronzé 3-at végül összesen 310 000-szer töltötték le illegálisan a világhálóról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások