Napenergiás mobilok három gyártótól

Napenergiás mobilok három gyártótól

2009. február 19. 23:08, Csütörtök
A Mobil Világkongresszuson három gyártó is bemutatta napenergiával működő termékeit.

Az idei barcelonai rendezvényen a megjelenő vállalatok a technika mellett a környezetvédelemre helyezik a legnagyobb hangsúlyt. A Samsung Blue Earth nevű készüléke az újrahasznosított műanyagok alapanyagából létrehozott úgynevezett PCM-ből készül és napenergiával működik. A működéshez, illetve az akkumulátor feltöltéséhez szükséges energiát a telefon hátoldalán elhelyezett napcellák biztosítják.

A Blue Earth által használt szoftverek is energiatakarékosak. A felhasználói felületet szintén különleges módon alakították ki, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a környezet védelmének fontosságára. A beállítási lehetőségek között van a kijelző fényerejének változtatása, a Bluetooth-funkció energiatakarékos üzemmódba, valamint a teljes készülék ökomódba kapcsolása. A Blue Earthbe beépítettek egy lépésszámlálót, így bárki ellenőrizheti, hogy a gyalog megtett útjainak köszönhetően mennyi széndioxidtól óvta meg a környezetet és ezáltal mennyi fát mentett meg.


A dél-koreai cég ezenkívül kifejlesztett egy összesen 0,03 Wattot fogyasztó töltőt is arra az esetre, hogy ha a napcellák nem tudnák ellátni a feladatukat, például, ha felhős az ég. Emellett a Samsung a mobil és a töltő gyártása során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy véletlenül se használjanak káros berilliumot vagy brómot. A telefon dobozát újrahasznosított papírból állítják elő.


A Samsung mellett az LG Electronics is hasonló termékkel rukkolt elő. A hátoldalán szintén napcellák találhatók és tíz perc feltöltés egy 3 perces beszélgetéshez elegendő. A készülék kezelési útmutatóját újrahasznosított papírra szójatintával nyomtatták. A harmadik ökomodell a kínai ZTE elektronikai gyártó és a jamaicai Digicel csoport közös fejlesztése, amelynek neve Coral-200-Solar.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások