Elkészült a Safari 4  előzetese

Elkészült a Safari 4  előzetese

2009. február 25. 10:19, Szerda
Az Apple bejelentette a böngésző új változatának előzetesét, amely állításuk szerint minden eddiginél gyorsabb és kényelmesebb használatot biztosít. Az újítások jó része a Google Chrome-ra hajaz.

Az Apple hivatalos oldaláról már le is tölthető a bétaváltozat, mégpedig Mac OS és Windows operációs rendszerekhez. A kiadott közlemény szerint a böngésző legfontosabb újítása egyértelműen a megnövelt sebesség, amely - minő meglepetés - az új Javascript-motornak köszönhető. Ez utóbbi a Nitro névre hallgat, és a cég szerint messze megelőzi az Internet Explorer 7 és a Firefox 3 teljesítményét.

Az új motor révén a Safari 4 bétája több mint négyszer gyorsabban hajtja végre a Javascript utasításokat, mint elődje, emellett pedig javult a Javascript és HTML-kód betöltésének sebessége is. Kiemelték a webszabványok, így például a HTML 5 támogatását, amely lehetővé teszi a webalkalmazások offline futtatását, a CSS3 kezelését, és azt sem felejtették el megemlíteni, hogy az előzetes változat átment a hírhedt Acid3 teszten, amivel a riválisok jó része még adós.


Érdekes, hogy az újítások egy része a Google Chrome böngészőre emlékeztet: a fülek a címsor fölé, az ablak tetejére kerültek, elérhetővé vált a leggyakrabban meglátogatott oldalak listája (amely egy kis ikonnal jelzi, ha az adott oldal frissül legutóbbi látogatásunk óta), az előzmények listája teljes mértékben kereshetővé vált, a Firefoxból pedig a sokak által kedvelt Awesome Bar funkcióit emelték át a programba. A Cover Flow ismerős lehet egyéb Mac-es szoftverekből, ez most itt is lehetővé teszi a korábban betöltött oldalak visszapörgetését, albumszerű nézetet biztosítva a kényelmes kereséshez. A Windows-felhasználók emellett natív felületet kapnak, amely a Vistán is a megszokott elemekből épül fel.

Az első tesztek alapján a cég állításai a sebességről többnyire helytállóak - ezt azonban a később esedékes részletes vizsgálatok döntik majd el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások