Új-Zéland elhalasztotta az új szerzői jogi törvényt

Új-Zéland elhalasztotta az új szerzői jogi törvényt

2009. február 27. 14:57, Péntek
Az új-zélandi miniszterelnök, John Key bejelentette, hogy a kormány elhalasztja a szerzői jogi törvény új rendelkezéseinek hatályba léptetését. A 92A. § (Section 92 A) rendelkezése e hónap végén lépett volna hatályba - olvasható a The New Zealand Herald internetes oldalán.

Az új-zélandi kormány 2009. március 27-éig halasztotta el a Section 92A rendelkezéseinek hatályba léptetését. A törvénymódosítás értelmében, amely ez év február 28-án lépett volna hatályba, a szolgáltatók három figyelmeztetés után megszüntetnék az internet-kapcsolatát azoknak a felhasználóknak, akik jogsértő tartalmakat töltenek le. A rendelkezés szerint a netszolgáltatók saját hatáskörükben, bírósági döntés nélkül ítélnék meg, hogy kinek az előfizetését szüntetik meg.

A törvénymódosítás támogatói szerint a fenti rendelkezések hatékonyan hozzájárulnának ahhoz, hogy a szerzői joggal való visszaélések száma csökkenjen az országban. A kormány szerint tarthatatlan, hogy a jogtulajdonosok jelentős bevételtől esnek el a visszaélések miatt. Emellett úgy vélik, hogy a szerzői jogi törvény megfelelő hátteret jelentene Új-Zéland nemzetközi elkötelezettsége, a potenciális befektetők és lehetséges kereskedelmi megállapodások számára.

Az illegális letöltés elleni ilyen jellegű fellépés azonban széleskörű tiltakozást váltott ki az internetezők és a jogvédők körében. Az utóbbiak szerint állampolgári jogokat sért, hogy a Section 92A a "Guilt Upon Accusation" elvét alkalmazza, vagyis a megvádolt felhasználót azonnal bűnösnek bélyegzi. A Creative Freedom Foundation (CFF) nevű, művészeket és szakembereket tömörítő szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, amelynek eredményeképpen egy több mint tízezer nevet tartalmazó, a Section 92A előírásai ellen tiltakozó petíciót adtak át a múlt héten az új-zélandi kormánynak. Az internetezők emellett február 16-a és 23-a között a honlapjaikon elhelyezett fekete bannerekkel fejezték ki egyet nem értésüket, amelynek eredményeképpen több ezer oldal, köztük politikai blogok és híroldalak sötétedtek el.

A miniszterelnök bejelentése szerint a kitűzött dátumig egy olyan gyakorlati útmutató kidolgozásának a segítségével próbálnak egyezségre jutni a szektor képviselőivel, amely mindkét fél számára elfogadható módon rendezné a vitatott jogszabályi rendelkezés gyakorlati alkalmazásának kérdését. Ha sikerül megegyezésre jutniuk a feleknek, akkor a törvény az eredeti terveknek megfelelően lép hatályba, majd hat hónap múlva felülvizsgálják, hogy kiderüljön, valóban úgy működik-e a rendszer, ahogy azt az érdekeltek szeretnék.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a Section 92A rendelkezéseinek hatálybalépését felfüggesztik. "A cél természetesen az, hogy a felek között egyetértés szülessen, a törvény csak így működhet megfelelően" - mondta a kormányfő.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások