Opcionális kiegészítő lesz az Internet Explorer

Opcionális kiegészítő lesz az Internet Explorer

2009. március 4. 19:03, Szerda
A frissen kiszivárgott legújabb Windows 7 előzetes egy meglepetéssel szolgált a tesztelők számára: az Internet Explorer bekerült az eltávolítható szoftverek közé, ami valószínűleg az Európai Bizottságnak is szól.

Az elmúlt napokban a Windows 7 kapcsán az számított a legfontosabb hírnek, hogy a korábban megszellőztetett, majd pedig a szoftvercég részéről cáfolt build 7048 kiszivárgott az internetre, jelenleg pedig több torrentoldalról és egyéb letöltőportálról is bárki számára beszerezhető. Egyesek szerint ez már az RC-jelzésű előzetes, mások szerint nem így van, ám a lényeg nem is ebben rejlik.

Kiderült ugyanis, hogy az eddig (a hagyományoknak megfelelően) az operációs rendszer szerves részeként érkező Internet Explorer 8 immár bármikor eltávolítható, így a felhasználó számára láthatatlanná tehetjük az alapesetben érkező böngészőt. A részletek alapján úgy tűnik, hogy ezzel a megoldással egyedül az iexplorer.exe fájlt, valamint az összes vonatkozó hivatkozást távolítjuk el a rendszerből, így a külső fejlesztők alkalmazásai által használt fájlok érintetlenek maradnak, ami megfelelőnek tűnik kompatibilitási szempontból. Egyesek ugyan ennél hatékonyabb módszert várnak a Microsofttól (arra hivatkozva, hogy immár a Windows Update sem a böngészőre támaszkodik), ebben az esetben azonban valószínűleg jobb biztosra menni és nem piszkálni a fontos állományokat.

A lépés minden bizonnyal az Európai Bizottságnak is szól, amely ismét górcső alá vette a szoftvercég módszereit, és (többek között a Google segítségével) éppen azt szeretné elérni, hogy az európai kiadásban bármilyen böngésző átvehesse az IE szerepkörét. Ezzel a megoldással a Microsoft megnyitotta az utat a kompromisszum felé, ezzel pedig nyilván a súlyos pénzbüntetést szeretnék elkerülni. Az RC-változat egyébként a hírek szerint javított multitouch funkciókkal, optimalizált Windows Media Playerrel, valamint tökéletesített Device Stage opcióval érkezik majd, emellett pedig a teljesítmény is javulni fog.

A szoftvercég oldalán időközben elérhetővé tették a Vista és a Server 2008 második javítócsomagjának RC-verzióját (az oldalon továbbra is a Beta jelzés szerepel, ám a hivatkozások már az új fájlokra mutatnak). Új megoldás, hogy mindkét operációs rendszerhez ugyanazon telepítőket használhatjuk majd, így a 32 bites változatokhoz egy (x86), a 64 bites példányokhoz pedig két fájl (x64 és IA-64) érkezik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások