Hamis alkatrészek az űrrepülőkön

Hamis alkatrészek az űrrepülőkön

2009. március 9. 10:49, Hétfő
Egyre nagyobb kihívást jelent a NASA számára a hamis alkatrészek jelentette veszélyek leküzdése, ismerte el az amerikai űrhivatal vezetője egy múlt heti kormányzati meghallgatáson - írja a Houston Chronicle internetes kiadása.

Christopher Scolese, a NASA vezetője erről a Tudomány és Technológia Bizottság egyik albizottságának ülésén számolt be a múlt héten. Scolese elismerte, előfordul, hogy későn, a kilövést megelőző percekben, vagy ami még rosszabb, az űrrepülés megkezdését követően veszik csak észre, hogy egyes alkatrészek nem megfelelőek. Beszámolója szerint a NASA számára már évek óta gondot jelentenek a hamis alkatrészek. A probléma ráadásul az utóbbi időben súlyosbodott, ahogy egyre több, részben külföldi vállalkozástól érkeznek hamis alkatrészek a NASA-hoz.

A NASA munkatársai több esetben találtak olyan alkatrészeket, amelyeken hamis cégjelzés szerepelt. Találtak olyan eszközöket is, amelyeknek csak a külső borítása volt megfelelően elkészítve, de a belseje szinte üres volt, sőt olyat is, amelyről utóbb kiderült, hogy az eredeti gyártó által kidobott gyártási hulladék volt. A NASA személyzete legutóbb a Kepler űrtávcsövön fedezett fel egy hamisított alkatrészt, aminek eredményeképpen kilenc hónappal kellett elhalasztani az űreszköz kilövését. A hamis alkatrészt sikeresen kicserélték, így a Keplert, melynek feladata, hogy a Tejútrendszerben Föld-típusú bolygókra vadásszon, 2009. március 7-én

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások