Seagate: SATA3 az új merevlemezekhez

Seagate: SATA3 az új merevlemezekhez

2009. március 11. 11:02, Szerda
Az első számú merevlemezgyártó gyakorlatilag készen áll az új szabvány alkalmazására, amely ezekben a hetekben nyerte el végleges formáját. Kétszeres átviteli sebességet ígérnek a második generációhoz képest.

Aki valamennyire is követi az ágazat szereplői által ígért újdonságok listáját, az tisztában van azzal, hogy az SATA kissé elmaradt az egyéb technológiákhoz képest, hiszen belátható időn belül érkezik az új USB, FireWire, valamint számos egyéb szabvány, amelyek kivétel nélkül az átviteli sebesség növelésére, valamint az optimális fogyasztásra helyezik a hangsúlyt. A platform fejlesztéséért felelős szervezet azonban elkészült a harmadik generációval, így hamarosan érkezhetnek az új merevlemezek is.

A Seagate röviddel ezután be is jelentette, hogy készen állnak a technológia alkalmazására, és első ilyen termékeik még az év vége előtt megjelennek majd a piacon. A felhasználók számára ez elsősorban nagyobb (elméleti) átviteli sebességet jelent, hiszen míg az eredeti SATA-csatlakozók esetében ez 150 MB volt másodpercenként, a SATA2-nél pedig 300 MB, az új SATA3 immár 600 MB-ot vihet át minden egyes másodpercben, ami újabb duplázást jelent. Érdemes megjegyezni, hogy a szabvány egészen pontosan 6 Gbps-ot említ, ezt kerekítik le nagyvonalúan 600 MB-ra.

A szkeptikusok ehhez rögtön hozzáteszik, hogy ez csak az elméleti felső határ, hiszen napjainkban még a leggyorsabb merevlemezek sem képesek akár a 300 MB elérésére, ez valahol jóval lejjebb helyezkedik el - nem véletlen, hogy sok utánajárással kapunk csak valamennyire megbízható adatokat az interneten az egyes meghajtók valós teljesítményéről. Az mindenesetre megnyugvással szolgálhat, hogy a szabványt felkészítik a nagyobb sebességre, emellett pedig a kompatibilitást sem hanyagolják el, hiszen ez mind az eredeti SATA, valamint a SATA2 merevlemezek esetében megoldott lesz - nem kell tehát feltétlenül új háttértárolót vennünk majd az új alaplapok beszerzésekor.

A Seagate a hivatalos információk szerint a fejlesztés végső fázisában jár, az AMD-vel közösen dolgozva pedig már az idén megjelennek az első ilyen meghajtók.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások