Winnenden - hamis volt a chatbejegyzés?

Winnenden - hamis volt a chatbejegyzés?

2009. március 13. 15:28, Péntek
Alig telt el két nap a winnendeni vérengzés óta, a hivatalos szervek máris kénytelenek voltak egy komoly bakit beismerni.

Az elmúlt 48 órában szinte minden televíziós híradásban szerepelt Winnenden és az ott elkövetett szörnyű iskolai mészárlás. Miközben a Stuttgart melletti város gyászol, a rendőrség igyekszik összegyűjteni a bizonyítékokat és rögzíteni a nyomokat, illetve a tanúvallomásokat. A waiblingeni rendőrség és a stuttgarti ügyészség azonban kénytelen volt elismerni, hogy komoly kétségek merültek fel a korábban a 17 éves Tim K.-nak tulajdonított chatbejegyzéssel kapcsolatban.

Egyre több jel mutat arra, hogy a szöveg egyszerű hamisítvány és a Heribert Rech baden-württembergi belügyminiszter által idézett mondatokat nem az elkövető írta. Vagyis valaki rossz tréfát űzött, és a hatóságokat csúnyán rászedték. Az előzetes verzió még arról szólt, hogy egy 17 éves bajorországi fiú lett figyelmes a bejegyzésre, majd szólt az apjának, aki értesítette a rendőrséget. A szövegrész szerda reggel hajnali 2 óra 45 perckor bukkant fel a chatszobában. Az első gyanú akkor támadt a nyomozókban, amikor Tim K. számítógépének átkutatása közben semmilyen a chatre vonatkozó adatot nem találtak. Felmerült annak lehetősége, hogy a szöveget mégis a fiatalember helyezte el a chaten, de vagy egy laptopról vagy az egyik barátja, esetleg egy internetkávézó számítógépéről. A rendőrség szóvivője közölte, hogy megvizsgálják ezt a lehetőséget is.

A kínos helyzetbe került Heribert Rech csütörtök este visszautasította a vádat, hogy a nyomozók túl gyorsan hitelt adtak a szövegnek és tüzetesen le sem ellenőrizték. "Már a bejelentésemkor is leszögeztem, hogy amit mondok, az a nyomozás akkori állapotát tükrözi, azokon az adatokon alapul. Most azonban meg kell vizsgálnunk, hogy egy 17 éves fiú édesapja miként állíthatta azt, hogy a bűncselekmény előtt már látták a bejegyzést. Valami őrült szórakozik velünk és egy hamis szöveget kürtölt világgá. A helyszínen lévő rendőrök világossá tették, hogy a szöveget semmiképpen sem Tim K. számítógépén írták. Ezek szerint a bejegyzést már a tett után szerkesztették" - jelentette ki a rászedett tartományi belügyminiszter.

A hamisítás tényét megerősítette a krautchan.net oldalon működő chat üzemeltetője is. Két szemtanú ennek ellenére egymástól függetlenül továbbra is azt állítja, hogy a vérengzés előtt már olvasták a chaten a bejegyzést. A vitatott szöveg egyébként így hangzott: "Sz...r ügy Bernd, elegem van. Unom ezt a mihaszna életet. Mindig ugyanaz van - mindenki kinevet, senki sem ismeri fel a bennem rejlő lehetőségeket. Komolyan gondolom, Bernd - itt vannak a fegyverek és holnap korán reggel a korábbi iskolámba megyek és igazán rendesen grillezni fogok. Csak a hely nevét jegyezzétek meg: Winnenden."

A rendőrség egyébként még mindig az indítékokat keresi. Az eddigi információk alapján Tim K. depresszív hajlamai és viselkedési zavarai miatt pszichiátriai kezelés alatt állt. Az előzetes szakvélemény szerint a fiatalember a szabadidejében FPS-játékokkal játszott és horrorfilmeket nézett. Ezek azonban nem játszottak meghatározó szerepet a bűncselekmény elkövetésében.

Ennek ellenére, amint arra számítani lehetett, a politikusok többsége, például Hans-Peter Uhl, a CDU-CSU parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője a lövöldözős játékok azonnali betiltását követelte. Hasonlóan nyilatkozott számos televízióban Joachim Herrmann bajor belügyminiszter is. Georg Schmidt, a CSU másik politikusa pedig a szülők felelősségét vetette fel, mondván: "Ennek a társadalomnak többé nincs szüksége olyan játékokra, amelyekben a felhasználók az áldozataikkal undorító brutális módon végeznek. De mi nem akarjuk és nem tudjuk a rendőrséget beküldeni minden gyerekszobába. Éppen emiatt a szülőknek kellene végre foglalkozniuk azzal, hogy milyen programokat futtatnak csemetéik a számítógépeiken."

Rosemarie Hein, a Die Linke elnökségi tagja azt emelte ki, hogy az internet korában nem lehet megállítani az erőszakos videojátékok terjedését, viszont oda lehet és kellene is figyelni a fiatalokra. Az eddiginél több figyelmet kell szentelni nekik és a fejlődésüknek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások