Kiszivárgott az ausztrál netes feketelista

Kiszivárgott az ausztrál netes feketelista

2009. március 23. 23:35, Hétfő
Az ausztrál kormány által alkalmazni kívánt internetes feketelista kiszivárgott a világhálóra, bár az illetékesek tagadják, hogy egyazon dokumentumról lenne szó. A harmadik legnagyobb szolgáltató eközben kiugrott a tervből.

A lista az elérések korlátozása ellen küzdők körében nagyon is jól ismert wikileaks.org oldalán jelent meg, a portál azonban nem sokkal ezt követően elérhetetlenné vált. Jelenleg egy rövid magyarázatot találunk a fenti címen, amelyből kiderül, hogy a kimaradást a nagy érdeklődés okozta, ezen pedig további adományokkal segíthetünk. A lényeg azonban persze a kiszivárgott lista, amelyen nemcsak a kormány által kifogásolt oldalak találhatók meg.

A mintegy 2400 címet tartalmazó gyűjtemény ugyan többnyire gyerekpornóra szakosodott oldalt tartalmaz, ezek mellett ugyanakkor megtalálhatók online pókerportálok, valamint legitim vállalkozások, tanácsadó cégek oldalai, valamint egy helyi fogászat internetes portálja is. Utóbbiaknak egyelőre fogalma nincs, hogy mivel érdemelték ki a kitüntetett figyelmet az ACMA, illetve a kormány részéről, egyelőre annyit tudni, hogy utóbbiak tagadták a kiszivárgott lista legitimitását. Állításuk szerint a hivatalos változat soha nem tartalmazott 2400 oldalcímet, a jelenleg érvényes változat pedig mindössze 1000 URL-t sorol fel.

Ennek némileg ellentmond, hogy az említett fogászat üzemeltetője felvette a kapcsolatot az ACMA szervezettel, ahol megerősítették, hogy oldaluk valóban megtalálható a tiltott portálok listáján. A problémát esetükben azt jelenti, hogy amennyiben elfogadják az illetékes miniszter korábbi javaslatát, minden ausztrál internetező kénytelen lesz távol maradni az itt felsorolt oldalakról, mivel az egyes internetszolgáltatók központi utasításra alkalmazni fogják a feketelistát. Ezt persze sokan ellenzik, kiemelve, hogy az ausztrál demokrácia nem aludhat csőre töltött fegyverrel.

Időközben az ország harmadik legnagyobb szolgáltatója kiugrott a projektből, arra hivatkozva, hogy annak szabályzata folyamatosan változik, az egyeztetések lassúsága eddig is megnehezítette a munkát, a mostani kiszivárogtatás pedig szerintük a végső csapást jelenti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások