Az összes klipet blokkolja a YouTube Németországban

Az összes klipet blokkolja a YouTube Németországban

2009. április 1. 13:33, Szerda
Zsákutcába jutottak a Google leányvállalata és a GEMA német szerzői jogvédő társaság között folyó licencdíj-tárgyalások. A YouTube a megállapodásig - a perek elkerülésére - minden zenei videót blokkol.

A YouTube ezek után jelentette be, hogy a német YouTube-oldalon - hasonlóan a korábbi nagy-britanniai lépéshez - az összes zenekiadó felvételeihez blokkolni fogják a hozzáféréseket. A cég ugyanis így akarja megelőzni a későbbi pereket. A két fél között március 31-ig volt érvényben az a szerződés, amely biztosította a platformnak, hogy szabadon használhassa és megjelentesse a GEMA által képviselt kiadók művészeinek zenei videóit. A GEMA-nak jelenleg több mint 60 000 tagja van, köztük zeneszerzők, szövegírók és kiadók, ezáltal a világ egyik legnagyobb zenei érdekvédelmi szervezetének számít.


Harald Heker
A tárgyalások már hetekkel ezelőtt megkezdődtek a szerződés meghosszabbításáról, azonban az egyeztetések nem vezettek eredményre. Az ok: a YouTube nem akart eleget tenni a GEMA több kérésének, valamint vita van a fizetendő licencdíjak mértékéről is. A szerzői jogvédők ugyanis azt szeretnék elérni, hogy az előadók és a kiadók egy meghatározott bevételhez jussanak a befolyó bevételekből. "Alapvető eltérés van a GEMA és a Google / YouTube álláspontja között. Más európai társaságok is hasonlóan nehéz helyzetben vannak. A szituáció egyaránt érinti a könyvkiadókat, az írókat, a kiadókat és a rádiókat. A mi célunk természetesen a partnereink érdekeinek védelme" - jelentette ki Dr. Harald Heker, a GEMA elnökségének vezetője.

Két héttel ezelőtt a brit RPS for Music és a YouTube közötti komoly vita keltett nagy feltűnést világszerte. A brit szervezet azt követelte az oldaltól, hogy az általa képviselt művészek a jövőben nagyobb mértékben vehessenek részt a saját műveik terjesztésében és átdolgozásában. Az RPS for Music ezért magasabb licencdíjakat kért. A YouTube viszont ebbe nem ment bele, helyette elérhetetlenné tett több ezer brit zenei videót. Az akció eredménye: hatvan szigetországi előadó a Featured Artists Coalition (FAC) keretében a Fair play for Creators honlapon megjelentette a közös nyilatkozatát.

Patrick Walker, a YouTube európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régiójának videókért felelős igazgatója külön nyilatkozatot jelentetett meg, amelyben azt írta: a vita azért robbant ki, mert a GEMA az online zeneterjesztés eddigi történetének legnagyobb licencdíját követelte tőlük. Az összeg 50-szerese (!) az RPS for Music által kért, önmagában is magas átalánydíjnak. A szakember példaként említette, hogy ha ezt a gyakorlatot alkalmaznák, akkor Németországban egy zenei CD-ért 500 eurót kellene fizetni!

Walker hozzátette: továbbra is bíznak a megállapodásban és arra törekednek, hogy a művészek és a kiadók megkapják az őket megillető bevételeket. A YouTube eddig videóstreamenként 12 eurócentet fizetett, a GEMA viszont azt akarja elérni, hogy a platform átadja azokat az adatokat, amelyekből megállapítható: melyik művész melyik videóját hányan tekintették meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások