Brüsszel fokozza a személyes adatok internetes védelmét

Brüsszel fokozza a személyes adatok internetes védelmét

2009. április 14. 20:22, Kedd
Biztosítani kell a jogot, hogy az Európai Unióban lakók maguk döntsék el, ki mire használhatja fel személyes adataikat - hangoztatta kedden Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiaügyért felelős tagja.

Bejelentette egyúttal azt is, hogy a brüsszeli bizottság jogsértési eljárást indított Nagy-Britanniával szemben az internetszolgáltatók által használt hirdetési technológia miatt. Az internetfelhasználóktól ugyanis sorozatosan érkeznek a panaszok az úgynevezett Phorm technológiával szemben, miközben az uniós országoknak tiltaniuk kell az adatoknak a felhasználó hozzájárulása nélküli elfogását, illetve megfigyelését. Brüsszelben ismertetett üzenetében Reding leszögezte: a bizottság minden olyan EU-tagállammal szemben fel fog lépni, amely nem biztosítja, hogy az újszerű technológiák, például a Phormhoz hasonló viselkedésalapú reklámozás, a rádiófrekvenciás azonosítás céljára használt, úgynevezett intelligens chipek és az online közösségépítő szolgáltatások tiszteletben tartsák az adatok titkosságának jogát.

Ha egy tagállam nem teszi meg a szükséges lépéseket a magánélet védelmét biztosítani hivatott uniós szabályok érvényesítésére vagy nem gondoskodik arról, hogy a személyes adatok feldolgozására csak az érintett személy előzetes beleegyezésével legyen mód, akkor felkészülhet arra, hogy ezt az EU nem fogja szó nélkül hagyni - fogalmazott Reding. "A magánélet védelmét óvó európai szabályok kristálytiszták: személyes adatokat csak az adott személy előzetes hozzájárulásával szabad felhasználni. Ebből az alapelvből nem engedhetünk, nem hagyhatjuk, hogy adatforgalmunkról bárki információkat gyűjtsön, elemzéseket készítsen és nyilvántartást vezessen azzal, hogy majd cserében érdekesebb reklámokat kapunk!" - mondta Reding.

A Phorm technológia működési elve, hogy a felhasználó érdeklődési körének feltérképezése érdekében folyamatosan elemzi az ügyfél internetes böngészését, majd bizonyos honlapok megtekintésekor testreszabott reklámokat jelenít meg. 2008 áprilisában a British Telecom (BT), az Egyesült Királyság vezetékes telefonszolgáltatója beismerte, hogy 2006-ban és 2007-ben anélkül tesztelte a Phorm technológiát, hogy arról tájékoztatta volna a kísérletben résztvevő ügyfeleket. 2008 októbere és szeptembere között a BT innovációs célból újból tesztelte a technológiát.

Az uniós szabályok értelmében Londonnak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a brüsszeli figyelmeztető levélre. Amennyiben a brit kormányzat "nem teljesíti az uniós jog szerinti kötelezettségét", Brüsszel az Európai Bíróság elé fogja vinni az ügyet - figyelmeztetett Reding.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások