Egyre népszerűbb a svéd Kalózpárt

Egyre népszerűbb a svéd Kalózpárt

2009. április 19. 16:37, Vasárnap
A Pirate Bay elleni elsőfokú bírósági döntés egyértelműen hozzájárult a párt növekedéséhez - a szabad információcsere mellett kiálló tömörülés immár a negyedik legnagyobb taglétszámú párt a svéd parlamentben.

A hivatalos közleményben kiemelik, hogy a napokban megszületett döntés egyértelmű jelzés számukra: a jövőben az eddiginél jóval erősebben kell kiállniuk az általuk fontosnak tartott értékek és megoldások mellett. Ehhez tartják majd magukat a hétpárti svéd parlamentben, de ugyanígy szeretnének javítani az összeurópai, valamint a globális helyzeten is.

A Kalózpárt számára mindenképpen jó hír, hogy taglétszámuk rohamosan nő, ebben pedig egyértelmű szerepet játszik a bírósági döntés: mindössze 7 órával azután, hogy nyilvánosságra hozták a súlyos ítéletet, 3000 új taggal bővültek soraik, ifjúsági szervezetük esetében pedig 1500 csatlakozót regisztráltak az elmúlt hetekben. Továbbra is kiemelik, hogy a Pirate Bay által folytatott tevékenység (a szabad információcsere elősegítése és biztosítása, valamint a tudásalapú társadalom erősítése) teljes mértékben törvényes, nemcsak hazájukban, hanem Európában is. Ehhez minden polgárnak joga van, anélkül, hogy börtöntől, avagy csillagászati mértékű pénzbüntetéstől kellene tartania.

Éppen ezért a párt nemcsak a svéd törvények módosítására törekszik, hanem Európában is szeretne fontos szerepet betölteni (nyilván többek között az Európai Parlamenten keresztül), hogy csökkentsék a teljes irányításra, megfigyelésre törekvő intézkedések erejét és hatását. A taglétszám gyors ütemű növekedése várhatóan magával hozza majd a szavazatok és a mandátumok megugrását is, bár ennek mértékét egyelőre nehéz megbecsülni - az azonban biztos, hogy a Kalózpárt minden korábbinál nagyobb súllyal szólhat bele az ügyekbe.

Konkrét tervekről, javaslatokról egyelőre nem érkezett hír.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások