A svéd Kalóz Párt bekerülhet az Európai Parlamentbe

A svéd Kalóz Párt bekerülhet az Európai Parlamentbe

2009. május 4. 10:53, Hétfő
Új szelek fújnak Európában, hiszen egy szokatlan politikai iránynak lehet képviselője Brüsszelben. A radikális programmal rendelkező svéd Kalóz Párt a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint sikerrel fog szerepelni a júniusi választáson.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a svéd Kalóz Pártra a szavazók 5,1 százaléka voksol majd júniusban, azaz a nem szokványos politikai formációnak komoly esélye van arra, hogy bekerüljön az Európai Parlamentbe. Szakértők szerint a párt népszerűségének növekedésére jótékony hatással volt a Pirate Bay felelősségét kimondó ítélet, amely reflektorfénybe állította a párt programját. A svéd párt programjában alapvetően három célt tűz ki: 1. A szerzői jogi szabályozás reformját 2. A szabadalmi eljárás átalakítását 3. A magánélethez való jog tiszteletben tartását.

A Kalóz Párt szerint a jelenlegi szerzői jogi rendszer megakadályozza a kultúra szabad áramlását. Véleményük szerint minden nem kereskedelmi célra történő másolási és terjesztési tevékenységet engedélyezni kellene, ezért a fájlcserélőket sem büntetni, hanem bátorítani kellene. Elképzelésük szerint az Internet lehetne a világ legnagyobb könyvtára, ahol mindenki szabadon juthat hozzá a kultúrához.

A szabadalmi eljárást elsősorban a gyógyszeriparban tartja rendkívül károsnak a párt. Véleményük szerint a tudósok ahelyett, hogy friss felfedezéseiket azonnal a megosztanák a tudományos közösséggel, idő és pénzigényes szabadalmi eljárásra kényszerülnek. Ezt szeretné megszüntetni a Kalóz Párt. A magánélethez való jog tiszteletben tartásának erősítésére pedig a párt álláspontja szerint azért van szükség, mert 2001. szeptember 11-e óta számos olyan lépés történt Európában, amelyek az emberek magánélete felett gyakorolnak indokolatlan felügyeletet.

A svéd Kalóz Párt abban bízik, hogy más uniós országok hasonló elveket valló politikai mozgalmaival együtt komoly változásokat érhetnek el az európai törvénykezésben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások