Hiány van képzett IT-munkatársakból

Hiány van képzett IT-munkatársakból

2009. május 5. 14:33, Kedd
A válság miatt megszűnnek a munkahelyek, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a frissdiplomások. Vannak azonban munkakörök, amelyek épp ellenkező tendenciát mutatnak.

Ha látogatást teszünk a legnagyobb állásközvetítő honlapokon, meglepődve tapasztaljuk, hogy több ezer állásajánlat közül válogathatunk. Csupán IT területen közel 1000 betöltetlen pozíciót számolhat össze, aki a Profession.hu, a Jobline és a Workania oldalain az IT/telekommunikáció keresési feltételre kattint. Ha ennyi az állás és az álláskereső, akkor a probléma megoldásához a válságon túl kell tekintenünk. A Workania munkaerő-közvetítő cég munkatársa szerint az IT-végzettségű és a műszaki szakemberek iránti igény folyamatosan nő, havonta körülbelül 300 új állás kerül fel a portálra.

Ezek szerint a kereslet és kínálat nem megfelelően találkozik ott, ahol a munkaerőpiac jóval több képzett informatikus szakembert tudna felszívni, mint amennyi rendelkezésre áll. Hasonló a helyzet az álláskeresés személyes fórumain is. A nemrégiben megrendezett HVG Állásbörzén kiállító 66 cég közül 13 az IT-szektorból érkezett, de a megkérdezett munkaadók majdnem mindegyeke kínált informatikus pozíciót. Így az informatikus végzettség a második legkeresettebb volt a börzén, nekik szólt a meghirdetett állások 22%-a. Az informatikai területen felsőoktatási tanulmányokat folytató, vagy a közeljövőben végző diákok tehát joggal remélhetnek a diploma után gyors munkába állást és kedvező kereseti lehetőségeket.

De van elegendő és megfelelő szintű képzés a jelentkező igény kielégítésére? Az informatikai területen jól ismert Számalk Zrt., az 1970-es évek elején a magyar szellemi (szoftver) exportot elindító cég egyik tulajdonosa, Havas Miklós, elismert informatikai szakember rámutatott, hogy az informatika területén az egyetemi beiskolázásoknál a kormányzat nem elég bátran orientálja a jelentkezőket, szemben a piaci kereslettel nem rendelkező szakmákkal. "Az információs társadalom terjedőben van. Egyre több gép, egyre több hálózat, egyre több intelligens robot dolgozik a társadalomban. És mindez hatványozott mennyiségű fejlesztési, karbantartási, üzemeltetési munkát igényel."

A magas szintű informatikai képzés területén hiány van az angol nyelvű programokból, az informatikusok idegen nyelv tudása, pontosabban annak hiánya komoly akadály lehet a nemzetközi együttműködés útjában. Havas Miklós így nyilatkozott: "az informatika nyelve angol. Ha valaki nemzetközi projektekben akar részt venni, tárgyalásképes angollal kell rendelkeznie. Ami még kell, az a csoport munka tapasztalata, ami magyaroknál hiánycikk, ugyanis mi huszár nemzet vagyunk, s nem fegyelmezett, kooperatív regiment. Ami a munkaerőpiacot illeti, az a tapasztalat, hogy a BSc elvégzése után már elkapkodják a végzetteket. Ezért nem elég nagy a jelentkezési kedv az MSc-, pláne a PhD-képzésekre. Ugyanakkor a bonyolultabb rendszerek kifejlesztése, ami kiemelkedő keresetet biztosít, magasabb szintű, szofisztikáltabb ismereteket igényel."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások