1 milliárd euróra büntették az Intelt

1 milliárd euróra büntették az Intelt

2009. május 13. 23:20, Szerda
Beigazolódtak a korábbi pletykák, az Európai Bizottság valóban az eddigi legkeményebb büntetést rótta ki a processzorgyártóra, amiért az visszaélt előnyös helyzetével. A cég fellebbez a döntés ellen.

A hivatalos sajtóközleményből kiderül, hogy az Intel 1 milliárd eurós, vagyis csaknem 1,5 milliárd dolláros büntetést lesz kénytelen kifizetni, az Európai Bizottság ugyanis több évig tartó vizsgálat után megalapozottnak találta az AMD által eredetileg hangoztatott vádakat. Az indoklásban ezúttal részletekkel is szolgáltak.

Eszerint a cég 2002 és 2007 között folyamatosan visszaélt előnyös piaci helyzetével a régióban, ezt pedig megpróbálta az AMD, vagyis a legnagyobb vetélytárs visszaszorítására felhasználni. A bizottság kiemelte, hogy részben és teljes mértékben rejtett kedvezményeket nyújtottak különböző cégeknek, amennyiben azok nagyrészt, vagy kizárólag az Intel processzorokat alkalmazzák saját kínálatukban, a MediaMarkt esetében pedig közvetlen kifizetésre került sor, hogy az üzletlánc mellőzze az AMD fejlesztéseit. Ezzel az Intel aláásta a piaci versenyt, és tisztességtelen módon tartotta előnyét a rivális gyártóval szemben.


Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja

Az Európai Bizottság igyekezett hangsúlyozni, hogy nem a különböző árkedvezményeket tartják kifogásolhatónak, hanem azok felhasználását és az így elérni kívánt célt. Mivel az Intel magatartása egyértelműen szembement az EU trösztellenes előírásaival, és ezt a gyakorlatot hosszú éveken keresztül folytatták, indokoltnak tartják a büntetést, amely nem mellesleg kétszerese a Microsoftra annak idején kirótt összegnek. A gyártónak három hónapon belül kellene fizetnie.

Ekkora bírságot még a Microsoft számítástechnikai cégre sem szabott ki az Európai Bizottság, pedig az is hosszú éveken át szálka volt a brüsszeli hivatal szemében. Az Intel a világ mikroprocesszor-piacának mintegy 80 százalékát ellenőrzi a személyi számítógépek szegmensében. Egyetlen riválisa ezen a piacon az AMD. Neelie Kroes versenyügyi EU-biztos megfogalmazása szerint az Intel az európai fogyasztók millióinak okozott kárt a versenytársaknak a piactól való távol tartásával. "Nem lehet eltűrni az EU trösztellenes szabályainak ilyen súlyos és folytatólagos megsértését" - indokolta Kroes a kemény bírságot.

Az Intel máris jelezte, hogy fellebbeznek a döntés ellen, mivel az szerintük figyelmen kívül hagyja a processzorpiaci verseny szigorú követelményeit, emellett pedig a vásárlókat semmilyen kár nem érte az említett időszakban. Paul Otellini elnök-vezérigazgató szerint e piacot a folyamatos innováció, a termékek növekvő teljesítménye és az árak csökkenése mellett az erős versenyhelyzet is jellemzi. Elképzelhető, hogy az Intel fellebbezése nyomán hosszadalmas eljárás következik, miként ez történt az Európai Bírósághoz forduló Microsoft esetében is. Igaz, a szoftveróriás ezen végül még többet bukott, mert a luxembourgi taláros testület sem neki adott igazat, és a bírság a késedelmi kamatokkal is emelkedett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások