Elkészült az első USB 3.0 vezérlő

Elkészült az első USB 3.0 vezérlő

2009. május 21. 09:30, Csütörtök
Ezúttal is a NEC jelentette be elsőként az asztali és mobil PC-khez, szerverekhez, valamint egyéb megoldásokhoz szánt vezérlőt, amely az új, harmadik generáció szabvány mellett az elődöket is támogatja.

A µPD720200 névre keresztelt vezérlő pontos részletei a hivatalos oldalon tekinthetők meg, a NEC ugyanis meglehetősen korán, már a következő hónapban piacra szeretné dobni fejlesztését. Az eszköz legfontosabb újítása, hogy támogatja a nemrég véglegesített USB 3.0 szabványt, amely az eddiginél jóval nagyobb adatátviteli sebességet biztosít, a kompatibilitás megőrzése mellett.

Az USB 3.0 a szabvány előírása szerint 5 Gb/s-os átviteli iramot tesz lehetővé, nem véletlenül nevezik a platformot SuperSpeed USB-nek. Az új generáció mellett az USB 2.0, 1.1 és 1.0 verziók támogatása is megoldott, így az új vezérlőkkel érkező számítógépek esetében nem lesz szükség semmilyen kiegészítőre a régebbi eszközök megfelelő kezelése érdekében. A NEC darabonként 15 dolláros áron tervezi piacra dobni megoldását, amelyhez ingyenes Windows szoftveres meghajtó jár majd, a sorozatgyártást pedig szeptemberre futtatják fel, addigra havi egymillió példány gördül majd le a futószalagról.

A vállalat meglehetősen fontos szerepet tölt be a platform életében, hiszen 1996 óta tagjai a fejlesztést felügyelő USB Implementers Forum szervezetnek. 2000-ben szintén ők mutatták be elsőként az akkor újnak számító USB 2.0 vezérlőket, emellett pedig számos egyéb kiegészítő megoldást dolgoztak ki. Idén márciusig összesen mintegy 161 millió USB-eszközt szállítottak le, amely jól jelzi a siker és az elismertség mértékét.

A NEC most arra számít, hogy az USB 3.0 igazán 2010-ben robbant majd nagyot, a terjeszkedés tehát jövőre kezdődhet meg a mainstream vonalon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások