Elkészült az első LTE-állomás

Elkészült az első LTE-állomás

2009. május 27. 15:27, Szerda
Az Ericsson és a TeliaSonera felépítette Stockholmban a világ első Long Term Evolution (LTE) szabványú adóját.

A globális 4G/LTE-hálózati kiépítése ezzel fontos mérföldkövéhez érkezett és a két vállalat jelét adta, hogy valóban komolyan gondolták a technológia bevezetésére korábban kitűzött 2010-es határidőt. A felhasználók a Long Term Evolution rendszerek segítségével akadozásmentesen nézhetnek majd internetes televízióadásokat, használhatnak mobil videoblog-szolgáltatásokat, valós időben játszhatnak a világhálón vagy éppen dolgozhatnak. A most felszerelt állomás részét képezi a 2010-re elkészülő első LTE-hálózatnak. A stockholmi rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók mindig online legyenek és akár útközben is elérhessék a kedvenc internetes szolgáltatásaikat.


"Ennek az adónak az átadása is azt bizonyítja, hogy a LTE már nem csak utópia. Büszkék vagyunk arra, hogy a TeliaSonerával közösen létrehozhattunk egy kereskedelmi LTE-hálózatot"- jelentette ki Ulf Ewaldsson, az Ericsson alelnöke és a mobil üzletágért felelős vezetője. "A mi ügyfeleink lesznek a világon az elsők, akik profitálhatnak ennek az úttörő technológiának az előnyeiből. Ennek az állomásnak az átadása egy meghatározó lépés a leggyorsabb svéd mobil hálózat további javítására" - tette hozzá Erik Hallberg, a TeliaSonera alelnöke és a mobil szolgáltatások részlegének vezetője.

Az LTE technológia az eddigi teszteken rendkívül jól vizsgázott, a szakemberek a segítségével 160 Mbits-os adatátviteli sebességet is elértek. A Long Term Evolution előnye,hogy mind a meglévő, mind a még kihasználatlan frekvenciákon is jól használható. Emellett az LTE-hálózatoknak alacsonyak a karbantartási és üzemi költségei. Az Ericsson egyik vezetője februárban közölte, hogy a gazdasági világválság ellenére is tudják tartani a 2010-es határidőt. Egyes mobil szolgáltatók szerint viszont a drasztikusan növekvő globális mobil adatforgalom miatt a 4G-s technológiára már most szükség lenne. Magyarországon az LTE 2012 után jelenhet meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások