Közös európai fellépés a Google Books ellen?

Közös európai fellépés a Google Books ellen?

2009. május 29. 18:12, Péntek
A Google könyvkereső szolgáltatásával foglalkozott legutóbbi ülésén az Európai Unió úgynevezett versenyképességi tanácsa. A testület Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter kérésére vizsgálta a Google Books működését és térnyerését.

A német politikus elmondta: azt akarta elérni, hogy a könyvkereső szolgáltatás európai írókra és kiadókra gyakorolt káros hatásaira felfigyeljenek az uniós tagállamok. A tanács tagjai végül azzal a kéréssel fordulnak az Európai Bizottsághoz, hogy tanulmányozza a kérdést.

"Elfogadhatatlan a számunkra a Google magatartása az írott művek digitalizálásakor. Ez a fajta gyakorlat egész egyszerűen nem összeegyeztethető az európai szerzői joggal. Nálunk egy könyv digitalizálása, majd az interneten való megjelentetése előtt mindenképpen be kell szerezni a tulajdonos engedélyét. Sürgős lenne, hogy a tanács egy világos politikai üzenetet küldjön a konszernnek, hogy az Egyesült Államokban beszkennelt alkotásokat a tulajdonosok beleegyezése nélkül ne jelentesse meg Európában" - jelentette ki Brigitte Zypries.

A Google az USA-ban általában a szerzők és a kiadók engedélye nélkül digitalizálja az írott műveket, a kész dokumentumok pedig a könyvkereső szolgáltatás adatbázisába kerülnek. Ezután bárki ingyen hozzáférhet az adott könyv borítójához, tartalomjegyzékéhez, sőt gyakran a teljes vagy részletes tartalmához is. A vitát az váltotta ki, hogy a vállalat ugyanilyen gyakorlat szerint számos európai művet is beszkennelt, ez viszont már ellentétes a jelenleg hatályos európai szerzői joggal. Az ügyben várhatóan idén október 7-én születik majd bírósági ítélet.

"A tanácsban folytatjuk ennek a kérdésnek a vitáját, de megkértük az Európai Bizottságot is, hogy foglalkozzon a Google Books működésével és a lehetséges hatásaival. Emellett azt szeretnénk, ha a testület nemcsak szerzői jogi, hanem kultúrpolitikai és kartellügyi szempontokból is megvizsgálná a kérdést. Brüsszelnek bizonyos esetekben további lépéseket kell tennie az európai szerzők és kiadók jogainak védelmére. A Google gyakorlata ugyanis kihathat Európa kulturális sokszínűségére és médiapiaci viszonyaira is" - tette hozzá a politikus.

A Google és az amerikai írók, illetve kiadók szövetsége közötti egyezmény ellen tavaly októberben, illetve idén januárban is tiltakoztak a német és svájci könyvkereskedők, írók és érdekvédelmi szervezetek. A Google könyvkereső programja hazánkban 2007 novembere óta érhető el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások