Megfékezné a kalózkodást a digitális szériaszám?

Megfékezné a kalózkodást a digitális szériaszám?

2009. június 2. 11:05, Kedd
A Digital Watermarking Alliance (DWA) kutatása szerint az online médiatartalmakba beágyazható ún. digitális szériaszámok (DSNs) alkalmazása csökkentené az illegális le- és feltöltések arányát, és a legális szolgáltatások használatára ösztönözné az internetezők jelentős részét - olvasható a szervezet sajtóközleményében.

A DSNs technológia segítségével az átlagfelhasználó számára nem érzékelhető egyedi azonosító számkódokkal láthatóak el a digitális, online elérhető tartalmak. Az elképzelések szerint a DSNs kóddal ellátott zenefájlok, filmek és tévéműsorok legálisan működő szolgáltatásokon keresztül szabadon hozzáférhetőek lennének. Emellett pedig a napjainkban alkalmazott digitális jogkezelési rendszerrel (Digital Rights Management, DRM) ellentétben lehetővé tenné, hogy a felhasználók biztonsági másolatokat készítsenek a letöltött fájlokról, illetve különböző adathordozókra másolják át azokat. Ugyanakkor, ha a DSNs jelzéssel ellátott fájlok illegális használata, le- illetve feltöltése, valamint jogtalan terjesztése felmerül, a speciális azonosító kód lehetővé teszi, hogy a jogsértő forrás azonosítható legyen.

A DWA felmérése szerint a technológia bevezetése az online fogyasztók körében a legális és fizetős szolgáltatások használatát ösztönözné, de hatására a jelenleginél többen vásárolnának CD és DVD lemezeket is. A kutatás során 994 megkérdezett internetező 33 százaléka válaszolt úgy, hogy a DSNs jelzések azonosíthatósága elrettentené a fájlok illegális letöltésétől, 52 százalékuk pedig nem kockáztatná ezek jogtalan feltöltését sem. A válaszadók többsége szerint a DSNs technológia nem olyan nehézkes és bonyolult, mint a DRM, ráadásul úgy gondolják, hogy az új technológia egyensúlyi helyzetet teremtene a fogyasztók és a jogvédők igényei között.

A kutatási jelentés megállapításai szerint a DSNs kódok alkalmazásának eredményeképpen 45 százalékkal csökkenhetne azoknak az illegális fájlcserélő szolgáltatásokat használóknak az aránya, akik nem csak letöltik, hanem meg is osztják a tartalmakat. Emellett a válaszok szerint a zenei fájlok illegális letöltésére lenne a legnagyobb hatással az új módszer. A kutatás becslése szerint ezek arányában akár 40 százalékos visszaesést is el lehetne érni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások