Honlap a politikusok melegekkel kapcsolatos szavazatairól

Honlap a politikusok melegekkel kapcsolatos szavazatairól

2009. június 4. 17:45, Csütörtök
Június 1-én elindult a Magyar LMBT Szövetség európai uniós választásokhoz kapcsolódó honlapja.

A honlapon az érdeklődők megtudhatják, hogyan szavaztak a képviselők a magyar Országgyűlésben és az Európai Parlamentben a különböző melegek jogait érintő előterjesztések kapcsán. A honlapon ugyanakkor megtalálhatóak a Szövetség pártoknak küldött melegjogi kérdőívére érkezett válaszok, valamint a Szövetség választási fogadalmát aláíró képviselők névsora is.

A honlap egyszerre kíván tájékoztatást adni az európai parlamenti választásokhoz kapcsolódó aktualitásokról, ugyanakkor áttekinteni a közelmúlt meleg vonatkozású jogalkotási törekvéseit. A honlapon tehát a választáson induló pártok és képviselőjelöltek adatai mellett megtalálhatók az elmúlt években elfogadott, LMBT embereket érintő magyar, ill. európai uniós jogszabályok, valamint az, hogy a képviselők hogyan szavaztak a különböző előterjesztésekről. A szavazatok alapján minden képviselőre és pártra LMBT indexet számoltunk, amely megmutatja, mennyire melegbarát módon szavaztak a képviselők.

Az Európai Parlament napirendjére 2004 és 2009 között hét alkalommal került olyan előterjesztés, amely az LMBT emberek jogaival foglalkozott. A magyar szocialista és liberális képviselők egyöntetűen kiálltak ezen javaslatok mellett. A néppárti képviselők sokkal színesebb képet mutatnak: összességében megállapítható, hogy a konzervatív képviselők a magyar politikai viszonyokhoz képest az Unióban melegbarátabb politikát képviseltek. Míg a magyar parlamenti szavazások során csak 19%-ban támogatták a melegek jogegyenlőségét, az Európai Parlamentben 44%-ban. A különbségek az egyes képviselők között is szembetűnőek. Volt olyan magyar néppárti képviselő, aki a hétből hat indítványt megszavazott, de olyan is, aki valamennyi indítványt leszavazott.

A Szövetség csatlakozott az ILGA-Europe európai ernyőszervezet választási kampányához is, amely egy tíz pontból álló melegjogi fogadalom aláírására kérte a képviselőjelölteket. A fogadalomhoz az Európa Unió országaiból több mint 800 képviselőjelölt csatlakozott. A rangsort a brit képviselőjelöltek vezetik: 126-an írták alá a fogadalmat. A magyar képviselőjelöltek melegjogok iránti elkötelezettsége nem ekkora, eddig 12 képviselőjelölt csatlakozott: heten a Lehet Más a Politika - Humanista Párt, hárman a Szabad Demokraták Szövetsége, ketten pedig a Magyar Szocialista Párt soraiból. Az álláspontok minél teljesebb megismerése érdekében egy 32 kérdésből álló kérdőívet is elküldtünk a listát állító pártoknak. Bízunk benne, hogy megkeresésünkre valamennyi párt válaszol, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a választók megismerhessék a pártok által képviselt álláspontokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások