Lemezkiadók perlik az ír internetszolgáltatókat

Lemezkiadók perlik az ír internetszolgáltatókat

2009. június 26. 17:25, Péntek
Bírósági keresetet adott be az EMI, a Sony, a Universal és a Warner Music lemezkiadók írországi képviselete két helyi internetszolgáltató ellen. A bírósági eljárással azt kívánják elérni, hogy a BT Ireland és a UPC Ireland tegyen lépéseket előfizetőik illegális zeneletöltési tevékenysége ellen - olvasható a The Irish Times honlapján.

Az Ír Lemezkiadók Szövetségének (Irish Recorded Music Association, IRMA) kutatása szerint három helyi internetszolgáltató ügyfelei használják a legnagyobb arányban az illegális fájlmegosztó szolgáltatásokat. Közülük a legnagyobb előfizetői táborral rendelkező Eircom-mal januárban peren kívüli megállapodást kötöttek a lemezkiadók.

A megállapodás értelmében az Eircom vállalta, hogy előfizetői internetforgalmát monitoroztatja és az illegális letöltésen kapott felhasználóknak figyelmeztető üzenetet küld ki. A szolgáltató beleegyezett továbbá, hogy amennyiben a figyelmeztetések hatástalannak bizonyulnak, felfüggeszti előfizetői internetkapcsolatát. Mivel az Eircom és IRMA között még zajlanak az egyeztetések a megállapodás végrehajtásának részleteivel kapcsolatban, ez idáig egyetlen ír előfizető internetkapcsolatát sem függesztették fel.

Annak érdekében, hogy a megállapodás miatt az Eircom ne kerüljön versenyhátrányba, az IRMA által képviselt lemezkiadók vállalták, hogy más írországi internetszolgáltatókkal is hasonló egyezséget kötnek. Habár egyik internetszolgáltató sem kapott még hivatalos bírósági idézést, a UPC szóvivőjének közlése szerint a cég mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy saját álláspontját megvédje a bíróságon.

Utalva arra, hogy Írországban jelenleg nincs olyan hatályos jogszabályi rendelkezés, amely adatgyűjtésre, weblapok blokkolására vagy más technikai lépésre kötelezné az internetszolgáltatókat az illegális letöltőkkel szemben, a szóvivő közölte, a vállalat nem fog belemenni olyan egyezségbe, amelyhez az ír jogszabályok nem biztosítanak törvényi hátteret. A UPC képviselője emellett hangsúlyozta, hogy álláspontjuk szerint az Eircom és IRMA megállapodása komoly adat- és fogyasztóvédelmi aggályokat is felvethet.

Egy alternatív megoldás kidolgozására a UPC egy olyan fórum összehívását javasolja az IRMA-nak, amelyen valamennyi érintett, így az internetszolgáltatók, adatvédelmi és fogyasztóvédelmi hatóságok, valamint az illetékes kormányzati szervek is részt vesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások