30 éve jelent meg a Sony Walkman

30 éve jelent meg a Sony Walkman

2009. július 7. 00:42, Kedd
Három évtizeddel ezelőtt dobta piacra a Sony az első hordozható kazettás lejátszókat, amelyek forradalmasították a piacot. A cég napjainkban régi imázsát igyekszik visszaszerezni, új megoldásokkal.

Az interneten több lap is megemlékezett arról, hogy a Sony pontosan 30 évvel ezelőtt mutatta be az első walkman készüléket, amely a TPS-L2 nevet kapta készítőitől. A cég ezzel teljes mértékben átalakította a szegmenst, hiszen a korábban elsősorban üzletembereknek és újságíróknak szánt megoldásokat a tömegek számára is elérhetővé és élvezhetővé tette.

A hordozható kazettás lejátszók váltották fel a hetvenes-nyolcvanas évek hatalmas méretű rádiós magnóit, amelyek oly sokszor kaptak helyet a nem elenyésző súlyt elbíró illetők vállain is. A Sony a tömegeket azzal nyerte meg, hogy a rögzítés helyett a lejátszásra helyezte a hangsúlyt, ezt pedig egy olyan kis készülékkel valósította meg, amely gyakorlatilag mindenhol elfért. A bemutatót, majd pedig az 1980-as piaci megjelenést követően a nagy napilapok arról írtak, hogy új státusszimbólum jelent meg, a készülék népszerűségét pedig jó jelzi, hogy olykor több mint egy hónapig kellett várni egy-egy új példányra.

A cég 200 dolláros áron dobta piacra a készüléket az Egyesült Államokban, világszerte pedig rögtön 30 ezer példányt adtak el az első két hónapban, amelyet további 50 millió követett egy évtizeden belül. A büszke tulajdonosok a kazetták mellett az AM/FM-vevőt is igénybe vehették, illetve akár hanganyagok rögzítésére is használhatták a megoldást. 1981-ben a metálszürke színben kapható lejátszók olyan dallamokkal hódítottak, mint a slágerlistát vezető Bette Davis Eyes, az Endless Love, a Lady, ezt pedig 1983-ban pedig már az Every Breath You Take, valamint a Billie Jean követte.

A Sony napjainkban (nyilván a gazdasági helyzet miatt is) kényelmetlen anyagi helyzetből igyekszik kiverekedni magát, többek között az új Walkman családdal, amely azonban már az iPod-ra hajazó hordozható lejátszókra épül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások