Itthon foroghat az élőszereplős Star Wars-sorozat

Itthon foroghat az élőszereplős Star Wars-sorozat

2009. július 24. 14:51, Péntek
Létezik, hogy George Lucas 600 millió dollárt fog elkölteni Magyarországon és rohamosztagosokat vezényel a Mátrába?

Jó ideig nagy volt a hallgatás a tervezett élőszereplős Csillagok háborúja-sorozattal kapcsolatban, szinte minden figyelem a Star Wars: A klónok háborújára összpontosult, a 3D animációs gyereksorozatra, mely Amerikában, a Cartoon Networkön premierjével és 4 millió fölötti nézettségével csatornarekordot döntött. Igaz, idővel csökkent az érdeklődés a bukott mozifilmmel is megtámogatott sorozat iránt, de ettől még a csatorna megrendelte a következő évadot, melyet már gőzerővel készítenek George Lucas emberei.


Az animációs sorozatot már mi is láthattuk az RTL Klubon, de kis késéssel a Cartoon Network is adni kezdte, s adja azóta is az ismétléseket minden hétköznap napi két alkalommal, így aki első nekifutásra lemaradt a premierről, az nyugodtan pótolhatja a részeket. S pótolni azért is érdemes, mert ellentétben a valóban gyér mozifilmtől, a sorozat kifejezetten jóra sikeredett, kellemes meglepetésként csapódott le a legtöbb nézőben.

Most viszont, hogy lecsengett egy ideig az SW-animációval kapcsolatos hírek hada, ismét a régóta bejelentett, de még mindig csak előkészületei közepén tartó élőszereplős Star Wars-sorozat került reflektorfénybe. Először azt olvashattuk a sorozatról, hogy Rick McCallum producer Ausztráliában keres hozzá írókat (ráadásul nem a scifi műfajában jártasakat), majd pedig a tervezett ausztráliai forgatásokat felváltó prágai tervekről értesülhettünk. Azonban lehet, hogy Csehországból sem lesz semmi, hanem egyenesen Magyarországra érkezik a Star Wars készítőgárdája.

Legalábbis erről ír a Wall Street Journal egyik friss cikkében Leos Rusek, aki Fehér Margit segítségével annak járt utána, hogy miért is vált kapósabbá filmes körökben Magyarország Csehországnál, ha forgatási helyszínről van szó. A váltasz természetesen az adókedvezmények mértékében rejlik, s mindent elmond Csehország megítéléséről az a tény, hogy az országban 2008-ban 270 millió dollárról 40 millióra csökkent az éves külföldi filmek forgatásából származó bevétel. Ráadásul 2009-ben még egy nagy hollywoodi produkció sem kereste meg Prágát azzal, hogy náluk forgatna.


Magyarországon azonban 2008-ban 250 millió dollárt költöttek el filmkészítésre, melynek 60%-a külföldi produkciókhoz köthető, s itthon nemcsak olyan filmek forogtak az elmúlt években, mint a Hellboy 2 vagy Nicolas Cage új filmje, a Season of Witch, hanem olyan sorozatokat is vendégül láttunk, mint a kanadai Painkiller Jane, az angol Robin Hood és az HBO miniszériája, a John Adams. Magyarország filmes megítéléséről pedig mindent elmond az, hogy bár George Lucas Prágában forgatta a viszonylag alacsony, 25 millió dolláros költségvetésű, második világháborús filmjét, a Red Tails-t (Lucas, mint producer és író jegyzi a filmet), a gigaköltségvetésű Star Wars-sorozatot csak akkor fogja Csehországban készíteni, ha a feltételek kedvezőbbek lesznek.

A Lucasfilm ugyanis éves szinten 100-150 milliót kíván költeni a Star Wars-sorozatra és a tervek szerint 4 év alatt 100 epizódot forgatnának le, ami epizódonkénti 4 milliós költségvetést jelentene, s ez nagyjából meg is egyezne egy nagyobb amerikai sorozat részenkénti bekerülési költségével.

Azonban a Lucas nem lenne Lucas, ha nem új módszeren törné a fejét a sorozat eladásával kapcsolatban. Az amerikai sorozatok 95%-a ugyanis úgy kerül képernyőre, hogy egy csatorna megbízást ad egy pilot-forgatókönyv alapján a pilotfilm, vagyis az első rész leforgatására, s ennek alapján, miután a tesztközönség és a tévé vezetői szemrevételezték a végső produktumot, döntik el, hogy szükségük van-e az új sorozatra. Ha igen, akkor általában első nekifutásra 13 részt kérnek belőle, hogy a bemutatást követő nézettségi adatok alapján döntsenek a széria további sorsáról.


Lucas azonban azt tervezi, hogy már előre elkészíti a Star Wars-sorozat első szezonját és azzal házalni kezd majd az amerikai csatornáknál, jó esetben licitversenyre kényszerítve azokat, hogy kiderüljön melyiknek éri a legtöbb pénzt a sorozat. Természetesen, hogy nyereség is legyen a produkción, a készítési költségeket meg kell, hogy haladja a végső ár, ami azért is érdekes, mert olyan sok pénze csak a nagyobb országos csatornáknak van, azonban a kommersz adok kevésbé scifi-orientáltak, a műfaj inkább a kábeltévéken szokott sikert aratni. Na, nem mintha Lucas-t félteni kellene, nem fenyegeti az a veszély, hogy a nyakán maradna egy elkészült Star Wars-sorozat.

Elvileg augusztusig ki fog derülni, hogy végül is melyik forgatási helyszín mellett döntenek Lucas-ék, hogy fognak-e rohamosztagosok masírozni a Mátrában, de persze a medve bőrére előre inni badarság lenne, hiszen meglehetősen nehéz elképzelni, hogy egy ilyen volumenű beruházás ne lágyítaná meg a cseh kormány szívét. A tervezett sorozat története egyébként a 3. és 4. rész, vagyis a régi és az új trilógia nyitófilmjei közötti időben játszódna és az SW-univerzum kevésbé ismert karaktereire összpontosítana, de a hírek szerint Boba Fett jelentős szerephez juthatna vendégstátuszban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások