Nagy-Britannia: figyelmeztetés nélkül letiltják a letöltőket

Nagy-Britannia: figyelmeztetés nélkül letiltják a letöltőket

2009. július 27. 13:04, Hétfő
Különösen szigorú intézkedésekre szánta el magát a szigetországban működő Karoo internetszolgáltató. A cég figyelmeztetések nélkül lekapcsolja a vétkező fájlcserélők interneteléréseit.

Nagy-Britanniában megvalósult a zeneipar álma: az előzetes figyelmeztetések nélküli hozzáférés-blokkolás. A BBC tudósítása szerint a kétségtelenül nem túl szimpatikus megoldást a Kingston upon Hull térségében működő Karoo alkalmazza. A recept egyszerű: amennyiben a szolgáltatót valaki értesítette arról, hogy egy személy illegális vagy a szerzői jog által védett tartalmakat töltött le a világhálóról, a vállalat megvizsgálja az információt és ha igaznak bizonyul, azonnal lép és lekapcsolja az internetkapcsolatot.

Azonban a történet itt még nem ér véget. A Karoo ugyanis csak akkor hajlandó feloldani a tiltást, hogy ha az előfizető írásban kvázi elismeri a bűnösségét és azt, hogy a jövőben nem sérti meg a használati feltételeket. Utóbbiban többek között rögzítették, hogy a szerzői jogsértések semmiképpen sem elfogadhatók. Aki a használati feltételeket megszegi, annak esetében a Karoo fenntartja magának a jogot, hogy minden előzetes figyelmeztetés vagy értesítés nélkül megszakítsa az internethozzáférését. A Guardian rámutatott, hogy ugyan az első alkalommal a visszakapcsolás ingyenes, de ismételt esetben a felhasználónak már 30 fontot kell fizetnie.

Az egyik érintett előfizető, Andrea Robinson azt mondta, hogy a képernyőjén egyszer csak az a felirat jelent meg, hogy a felhasználói neve és jelszava már nem érvényes. A szolgáltató csak két nappal később értesítette az intézkedésről. Az indok az volt, hogy minderre azért került sor, mert letöltötte a legújabb Terminátor-film illegális digitális másolatát a BitTorrent hálózatáról. A Karoo azt követelte tőle, hogy menjen be a cég székhelyére, hogy tisztázhassák az ügyet. Ennek eleget is tett, ott egy nyomtatványt tettek elé, amelyet alá kellett írnia. Ez mindenképpen szükséges volt a blokkolás feloldásához.

"A dokumentumban szerepelt egy mondat, miszerint: amennyiben beismerem a bűnösségemet, újra szabaddá teszik az internetelérésemet. A nyilatkozatot ezért végül nem írtam alá, hanem eljöttem. Még mindig nincs internetem" - ecsetelte a helyzetét Robinson. "Ez egy felelősségteljes eljárás, mivel mi az embereket előzetesen óva intjük attól, hogy bármi illegálisat tegyenek" - közölte Nick Thompson, a Karoo anyavállalatának számító Kingston Communications munkatársa. Thomspon hozzátette, hogy a lépés semmiképpen sem szolgálja a szolgáltató érdekeit, hiszen, amíg nincs internetkapcsolat, a letiltott ügyfelek nem fizetnek előfizetési díjat.

A vállalat a hétvégén megjelentetett egy közleményt, amelyben a saját álláspontját próbálta védeni. Egyúttal vállalta, hogy a jövőben több hasonló lépésre nem kerül sor, minden vétkező felhasználó 3 figyelmeztetést fog kapni a hozzáférése blokkolása előtt. "Teljesen tisztességtelen, hogy a felhasználóktól mindennemű figyelmeztetés nélkül megvonják az internetet. Ilyesmit legfeljebb egy bíróság tehetne meg" - reagált az esetre Jim Killock, az Open Rights Group polgárjogi szervezet aktivistája.

Cory Doctorow blogger és író már korábban támadta ezeket az eljárásokat, mondván a világhálón keresztül sokan kapnak egészségügyi információkat, tartanak kapcsolatot a családtagjaikkal vagy dolgoznak. Az offline módba kerülés éppen ezért egy szörnyű büntetés. Robinsonon és más érintetteken a tiltakozások sem segítettek, hiszen van, aki már két éve internetelérés nélkül él. Mivel Kingston upon Hull térségében a Karoo az egyetlen internetszolgáltató, így szinte kilátástalan a helyzetük.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások