Öt DirectX 11 grafikus kártyával indít az AMD

Öt DirectX 11 grafikus kártyával indít az AMD

2009. július 31. 21:45, Péntek
Az AMD/ATI legújabb sorozata ősszel jelenik meg, erről pedig egy több részletet tudunk meg a kiszivárogtatók jóvoltából. Az nVidia főmérnöke igazi monstrumokra számít néhány éven belül.

Szinte egyszerre futott be két hír az AMD, illetve az nVidia háza tájáról, az elsőben a gyártó következő sorozatáról derülnek ki újabb részletek, a másodikban pedig a fejlesztésekért felelős vezető nyilatkozott a szegmens várható útirányáról, az elkövetkező években elkészíthető fejlesztésekről. Lássuk elsőként, hogy az AMD/ATI mivel kápráztatná el a felhasználókat idén ősszel.

A kínai forrásból származó hír szerint a minden bizonnyal Radeon HD 5000 néven megjelenő következő generáció öt eltérő példányt sorakoztat majd fel, ami némileg meglepő, hiszen a cég általában három különböző chipre építve alakítja ki teljes kínálatát. A Cypress kódnéven készülő példány a csúcskategóriát fedi majd le, kétchipes felállással, ennek megfelelően X2 jelzéssel, a chipek típusa pedig RV870. A Juniper egyetlen ilyen RV870 vezérlőt foglal majd magába, míg a mainstream vonalra szánt Redwood egy RV830 chipre támaszkodhat. A Cedar a belépő szintre készülő, egyetlen RV810 vezérlőre alapozó fejlesztés lesz, míg a Hemlock kódnevű példányok célja és felépítése egyelőre ismeretlen.

A Hemlock esetében egyfajta speciális kiegészítést, különlegesen olcsó, avagy drága és erős változatot tartanak valószínűnek, de az is lehet, hogy az ezt követő generáció egyik fontos képviselője lesz majd ez a változat, amely azonban a most elkészülő architektúrára épülne. Egyelőre nem tudni, és mivel a hír maga is nemhivatalos forrásból származik, érdemes ezt kellő óvatossággal kezelni.

Az nVidia részéről a cég főmérnöke nyilatkozott a napokban, ismertetve főbb várakozásait. Véleménye szerint 2015-re már akár 5000 stream processzort tartalmazó monstrumokkal dolgozhatunk majd, amelyek 20 teraflops teljesítményt is nyújtanának - ez mindenképpen hatalmas ugrás lenne napjaink grafikus kártyáihoz képest, ennek elérésében pedig az úgynevezett electronic design automation (EDA) eszközök nyújthatnak majd segítséget a tervezőknek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások