Eltűnhet a süllyesztőben a Skype

Eltűnhet a süllyesztőben a Skype

2009. augusztus 1. 11:33, Szombat
Az eredeti technológia körüli jogi vita miatt veszítheti el minden esélyét az életben maradásra a népszerű VoIP-szoftver, amelynek jelenlegi tulajdonosa alternatív megoldással próbálkozik.

Bár az eBay 2005-ben vásárolta fel a Kazaa alkotói által készített alkalmazást (mintegy 2,6 milliárd dollárért), csak most derült ki, hogy az ennek alapjául szolgáló fájlcserélő technológia nem került az aukciós ház tulajdonába. Ehelyett a kódot a Niklas Zennström és Janus Friis által akkor újonnan alapított Joltid cég tartotta meg magának, ez pedig rögtön licencelte azt a Skype új tulajdonosának. Egy darabig gond nélkül gyümölcsözött a kapcsolat, idén azonban komoly fellegek gyülekeztek a program körül.

Az amerikai tőzsdefelügyeletnek még áprilisban eljuttatott jelentés szerint az eBay tette meg az első lépést, miután nem tudtak megállapodni néhány fontos részletet illetően a technológiát licencelő céggel. Erre válaszul a Joltid kijelentette, hogy a cégnek nem áll jogában használni és módosítani a technológia egyes részleteit, amennyiben pedig a 2010 júniusában induló bírósági perben az ő javukra ítélnek, a Skype megszűnhet létezni. Erre természetesen még várni kell, bőven van idő orvosolni a problémákat és megtenni a szükséges intézkedéseket, ám az eBay friss jelentésében arra figyelmeztet, hogy a legrosszabbra is fel kell készülni.

Az aukciós portált üzemeltető cég jelenleg is egy alternatív megoldáson dolgozik, amely biztosítaná a platform további életét és gondmentes működését, amennyiben azonban ezzel nem készülnek el időre, a Skype végleg eltűnhet a süllyesztőben, átadva helyét a riválisoknak. Ez már csak azért is kényelmetlen lenne a vállalatnak, mert éppen ezekben a hónapokban fáradoznak azon is, hogy megszabaduljanak az egyre kényelmetlenebbé váló, az eBay fő irányvonalába nehezen, vagy egyáltalán nem beilleszthető leánytól.

Nyilatkozatuk szerint ezen a téren véleményük és céljaik nem változtak, ám ha elveszítik a pert, nem sok esélyük lesz az eladás lebonyolítására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások