Mozgalom az IE6 eltüntetéséért

Mozgalom az IE6 eltüntetéséért

2009. augusztus 7. 08:57, Péntek
Saját internetes oldalán igyekszik felhívni a felhasználók és a vállalatok figyelmét az Internet Explorer 6 böngészővel kapcsolatos problémákra a szoftver eltűnését kívánó mozgalom - sokan kitartanak.

Az IE6NoMore.com oldal célja egyértelmű: az alkotók és szövetségeseik szeretnék végleg száműzni a webfejlesztőknek annyi nehézséget okozó szoftvert a világhálóról, ehhez azonban még némi időre lesz szükség, amire a legújabb internetes felmérések is rávilágítanak. Hiába az újabb Windows operációs rendszerek, az alternatív megoldások sikerei, sokan még mindig nem váltanak.

A NetApplications többek között erre mutat rá júliusi adatokra támaszkodó felmérésében, amely szerint a világhálón még mindig az Internet Explorer 6 a leggyakrabban használt böngésző. Az összes (otthoni és vállalati) felhasználók 27,2 százaléka veszi igénybe az igencsak koros böngésző szolgáltatásait, amelynek támogatásáról már számos népszerű, sokat látogatott portál lemondott. A második helyen az Internet Explorer 7 található a maga 23,1 százalékával, míg a Firefox 3.0 16,2 százalékkal kapaszkodik. Mindez jól mutatja, hogy hiába a Vista fokozatos terjeszkedése, még mindig túl sok az olyan Windows XP és Windows 2000 rendszer, amelyekről nem hajlandók lemondani az otthonokban, illetve a vállalatoknál.

Az internetes oldalak között példaként említik a YouTube portált, amelynek fejlesztői már szintén nem fordítanak figyelmet a kompatibilitásra, számukra az IE6 halott. A váltástól eddig távol maradó vállalatok illetékesei azonban még ezt is indokként használják fel, mondván hogy számukra nem is fontos a YouTube futtatásának biztosítása, így nem látnak okot a frissítésre, legyen szó az operációs rendszerről avagy a böngészőkről. Az IE6NoMore.com máris számos webfejlesztővel kötött szövetséget, akik szintén szeretnék halálra ítélni a szoftvert, mivel a kompatibilitás fenntartása túl sok fejfájással és munkával jár.

Ez a halál azonban egyelőre biztosan elmarad, hiszen a 27 százalékos arányt nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni. Marad a kérdés, hogy mikor győzhetik meg a kitartókat a váltás szükségességéről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások