Nem kell kiadniuk előfizetőik adatait az osztrák szolgáltatóknak

Nem kell kiadniuk előfizetőik adatait az osztrák szolgáltatóknak

2009. augusztus 14. 21:40, Péntek
Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság (OGH) ítélete értelmében az internetszolgáltatók - bírói engedély nélkül - nem kötelezhetők az ügyfeleikkel kapcsolatos információk kiadására.

A júliusban hozott, de csak most bejelentett határozat azt jelenti, hogy a fájlcserélők elleni peres ügyekben kizárólag bírói engedély megléte esetén adhatják ki az internetszolgáltatók a gyanúsítottak személyes adatait.

Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság ezzel a döntéssel egyidejűleg elutasította egy szerzői jogvédő társaság beadványát. A szervezet azt követelte egy cégtől, hogy adja ki egy illegális másolatok fájlcserélésével gyanúsítható személy nevét. Az OGH határozatával egyben megsemmisítette a korábban eljáró bíróságok ítéleteit. A testületek ugyanis a szerzői jogi törvény alapján arra kötelezték az internetszolgáltatót, hogy az IP-cím alapján adja ki az illető nevét és címét.

Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság indoklása a 2002/58/EK európai uniós adatvédelmi irányelv 6. cikkelyére hivatkozott. A testület közölte, hogy az irányelv rendelkezéseit ugyan korlátozni lehetne egy helyi jogszabállyal, de ez ebben az esetben szóba sem került. "Üdvözöljük az ítéletet, mert erősíti a pozíciónkat és egyúttal jogbiztonságot teremt a vállalatok számára" - reagált a hírre Andreas Koman, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) elnöke, aki egyben a Tele2 jogásza is. Koman hozzátette, hogy ennek a döntésnek a tükrében a jelenlegi jogi szabályozás mellett nem lehetséges - bírói engedély nélkül - az előfizetői adatok kiadása. Franz Medwenitsch, az Osztrák Zeneipari Szövetség (IFPI) ügyvezetője egyelőre nem kívánt reagálni a határozatra.

A mostani ügyben egyébként az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy vajon egy IP-cím online forgalmi adatnak vagy úgynevezett alapadatnak minősül-e? Utóbbiakat ugyanis az internetszolgáltatóknak kötelező lenne átadniuk.

Az OGH végül úgy ítélte meg, hogy az IP-cím az online forgalmi adatok közé tartozik és ezért bírói engedély nélkül semmiképpen sem adható ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások