Rheinland-Pfalz jogi lépéseket tervez a Google Street View ellen

Rheinland-Pfalz jogi lépéseket tervez a Google Street View ellen

2009. augusztus 28. 09:28, Péntek
Hamburg után egy német tartomány is nemtetszését fejezet ki a webes konszern népszerű szolgáltatásával kapcsolatban. Rheinland-Pfalz első német tartományként hivatalosan is vizsgálja annak lehetőségét, hogy miképp léphet fel jogi úton a Google Street View ellen.

Rheinland-Pfalz már fel is kérte a Karlsruhei Egyetemet annak kiderítésére, hogy a vállalat által alkalmazott 360 fokos felvételek készítését lehetővé tévő autók és rendszerek, valamint azok alkalmazása összeegyeztethető-e a hatályos szövetségi és tartományi rendelkezésekkel. "Amint megvannak az eredmények, el kell gondolkoznunk egy esetleges tiltás elrendelésén is" - jelentette ki Heinz Georg Bamberger rheinland-pfalzi igazságügyi miniszter.

Amennyiben az elképzelés megvalósul, úgy a webes óriáscég búcsút inthet annak a tervének, hogy mielőbb feltérképezze Németország városainak utcáit, hiszen a megoldást könnyen átveheti majd a többi tartomány is. A program németországi kiterjesztése rendkívül fontos a Google számára, hiszen jelentősen bővíthetné a szolgáltatását és a felvételeknek köszönhetően bárki akár 3D-s környezetben is elsétálhatna a számítógépe előtt ülve például a Brandenburgi kapu alatt. A Karlsruhei Egyetem szakértői többek között azt vizsgálják, hogy elegendő védelmet jelent-e, hogy ha a konszern felismerhetetlenné teszi az arcokat, a házszám- és a rendszámtáblákat a készített fotókon.

"Az emberek magánéletét az internetes szolgáltatásoknak is tiszteletben kell tartaniuk" - szögezte le Heinz Georg Bamberger. A Google szóvivője ugyanakkor higgadtan fogadta az újabb vizsgálatot, mondván: eddig több szakvélemény is azt igazolta, hogy a Street View nyugodtan engedélyezhető. Éppen ezért továbbra is kitartanak amellett, hogy legkésőbb a jövő év elejére minden nagyobb német város utcáit sikerül feltérképezniük.

A Google a hamburgi adatvédelmi biztossal került összetűzésbe, aki ultimátumot adott a cégnek. Ugyan a vállalat végül engedett, ennek ellenére a hamburgi biztos pert is kilátásba helyezett. Legutóbb a svájci szövetségi adatvédelmi biztos jelezte, hogy töröltetné a helyi utcaképeket a Google rendszeréből. A szolgáltatás kapcsán egyébként Jóri András magyar adatvédelmi biztos is aggályait fejezte ki.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások