128 bites lehet a Windows 8 és 9

128 bites lehet a Windows 8 és 9

2009. október 10. 09:08, Szombat
Egy munkatárs internetes profiljában akadtak a szemfülesek újabb részletekre a Microsoft terveivel kapcsolatban - tervezik a 128 bites architektúra támogatását a következő operációs rendszerekben.

Az elmúlt hónapokban számos esetben olvashattunk arról, hogy a Windows 7 után valami egészen más érkezik majd, valószínűleg a jól ismert nevet is elhagyja a szoftvercég. Ehhez képest most egy alkalmazott LinkedIn profiljából meríthetünk némi információt a tervekkel kapcsolatban, ezek pedig több érdekes részletet is tartalmaznak, amelyekből legalább ilyen érdekes következtetéseket vonhatunk le.

A Windows 8 News még szeptember végén hozta le a hírt, hogy a Microsoft Senior Research & Development egyik munkatársa fontos hírmorzsákat közölt a LinkedIn oldalán található profijában. A cégnél immár több mint 7 éve dolgozó szakember többek között megemlítette (azóta eltávolított bejegyzéseiben), hogy jelenleg a tervezési fázisnál tartanak a Windows 8 és 9 operációs rendszereket illetően, itt pedig komoly eshetőségként merült fel a 128 bites architektúra teljes körű támogatása, mégpedig olyan partnerek részvételével, mint az AMD, az Intel, valamint az IBM. Utóbbi cégeket már bevonták az egyeztetésekbe, innentől kezdve pedig már csak az a kérdés, hogy valóban megmaradnak-e az eredeti elgondolás mellett a várhatóan 3 év múlva megjelenő következő verziónál.

A nagyobb internetes lapok csak az utóbbi napokban kezdték el átvenni a hírt, azzal egészítve ki azt, hogy a LinkedIn oldalán megtalálható bejegyzéseket már eltakarították, illetve hogy a Microsoft tervei valamennyire egybevágnak az AMD elképzeléseivel, amely Bulldozer kódnéven fejleszt olyan chipeket, amelyek már támogatnák a 128 bites architektúra bizonyos elemeit. Kezd tehát összeállni a kép, bár nyilván nem érdemes elsietni a találgatásokat, hiszen már korábban is volt arra példa, hogy fontos újításként beharangozott elemek maradtak ki az operációs rendszerekből.

Érdekes adalék, hogy a Microsoft jelenlegi álláspontja szerint a Windows 7 kiemelt jelentőségű állomás a Windows család életében, vagyis a következő verzió a jelenleg alkalmazott gyakorlat értelmében kevésbé fontos fejlesztés lesz (bár akkor felmerül a kérdés, hogy a Vista "Major", avagy "Minor" lépésnek minősült-e megjelenése idején).

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások