Spanyolországban 200 fájlcserélő portált azonosítottak

Spanyolországban 200 fájlcserélő portált azonosítottak

2009. október 24. 07:45, Szombat
Összesen 200, az országban működő illegális fájlcserélő oldal azonosító adatait adják át a napokban helyi jogvédő szervezetek a spanyol Ipari Minisztérium illetékeseinek. A lépésre alig egy héttel azt követően került sor, hogy a kormány bejelentette egy minisztériumközi kalózkodás elleni bizottság felállítását.

Az egyik vezető madridi üzleti iskolában "Parasites Business" címmel tartott előadásuk keretében jelentette be két spanyol jogvédő szervezet, a CoPeerRight Agency és a Coalition of Creators and Content Industries, hogy 200, az országban működő illegális fájlcserélő oldalt azonosítottak. A jogvédett tartalmakhoz engedély nélküli hozzáférést biztosító webhelyek adatait a két szervezet hamarosan átadja az illetékes spanyol Ipari Minisztériumnak.

A sajtótájékoztatón Romina González, a CoPeer munkatársa elmondta, a kereskedelmi célzattal működő spanyol kalózweboldalak akár 1,5 millió eurós bevételre is szert tesznek egy év alatt. Többségüknek átlagosan 150 ezres felhasználói tábora van, de némelyik a 4 millió fős egyedi látogató számot is eléri egy-egy hónapban.

A jogvédők bejelentésére alig egy héttel azt követően került sor, hogy a spanyol kormány egy minisztériumközi kalózkodási elleni testület felállításáról határozott. A bizottság feladata, hogy az illegális fájlcserélés helyzetét megvizsgálva az alkalmazható ellenlépésekről legkésőbb ez év december 31-éig ajánlást tegyen a kormánynak. Aldo Olcese, a Coalition of Creators and Content Industries elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Spanyolország az egyetlen olyan állam, ahol a jogvédőknek sem jogi, sem civil, sem más adminisztratív eszközök nem állnak rendelkezésükre a szerzői jogi jogsértések elleni küzdelemben. Mint mondta, a minisztériumközi bizottság az első olyan lépés a kormány részéről, amely által elismeri, hogy az illegális letöltés valóban komoly probléma. Hozzátette, a listával a kormány munkáját szeretnék elősegíteni és támogatni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások