SanDisk: nem minden SSD elég megbízható

SanDisk: nem minden SSD elég megbízható

2009. október 26. 18:52, Hétfő
A saját SSD-meghajtókat gyártó cég első embere elismerte, hogy nem minden termékük éri el a kívánt szintet a megbízhatóság terén, ám szerinte ezzel a vetélytársak is ugyanígy vannak.

Az X-bit Labs a vezérigazgató kijelentéseire hivatkozva számolt be a vezetőség nézetéről, amellyel nyilván nem vívnak ki nagy népszerűséget a vásárlók körében, ám mindenképpen elismerést érdemelnek őszinteségük miatt. Elismerték ugyanis, hogy a jelenleg kapható SSD-termékek jó része egyáltalán nem nevezhető megbízhatónak, ám szerintük gyermekbetegségekről van szó.

Természetesen a cég első embere nem kizárólag saját fejlesztéseikre gondolt, a szapulást ugyanis a rivális fejlesztések is megérdemlik. A problémát elsősorban az jelenti, hogy számos otthoni felhasználásra szánt meghajtó MLC, azaz multi-level cell flashtechnológiára épül, amely egyértelműen kevésbé megbízható és lassabb, mint a single-level cell (SLC) változatra épülő, főként a nagyvállalati szféra szereplőinek szállított (és nyilván jóval drágább) példányok. Ezt sokszor még tovább rontja, hogy az egyes háttértárolókat mára már elavult vezérlőkkel szállítják, ezen pedig mindenképpen változtatni kellene.


A SanDisk napjainkban harmadik generációs fejlesztéseit szállítja, ám még ez a sorozat is tartalmazza a fent említett hibákat, hiányosságokat. Az operációs rendszerek ráadásul eddig nem is igazán használták ki a technológiában rejlő lehetőségeket, ez igazán majd a Windows 7 elterjedésével lesz hatással az általános teljesítményre, míg a Vista ezen a téren sehol nincs utódjához képest. A cég azonban (és nyilván a többi rivális gyártó is) tudja, hogy milyen architektúrális változtatásokkal, finomításokkal lehetnek úrrá a helyzeten, ezek meglépésére azonban legkorábban jövőre kerülhet sor.

Az SSD-ágazat tehát 2010 második felére vetkőzheti le gyermekbetegségeit, a korán váltóknak addig kompromisszumokat kell kötnie mind a teljesítmény, mind pedig a megbízhatóság terén - a még mindig magas árakról nem is beszélve.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások