Jövőre már hatályba léphet az ACTA-egyezmény

Jövőre már hatályba léphet az ACTA-egyezmény

2009. november 21. 13:23, Szombat
Civil szervezetek szerint akár hónapokon belül elfogadhatják a sokat támadott Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) megállapodást.

Mind az amerikai Electronic Frotnier Foundation (EFF), mind pedig a francia La Quadrature du Net külön közleményben igyekezett felhívni az emberek figyelmét arra, hogy az ACTA nem valami utópisztikus rossz álom, hanem nagyon rövid időn belül valósággá válhat.

Ennek oka, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt több tárgyalópartnerére és azt akarja elérni, hogy az egyezmény már jövőre hatályba lépjen. Az EFF közleményében idézte az amerikai kereskedelmi megbízott egyik anyagát, amely szerint a következő tárgyalási fordulóra 2010 januárjában kerül majd sor Mexikóvárosban és ez lesz az USA, az EU és a többi résztvevő közötti megbeszélés-sorozat záróakkordja. A legnagyobb veszélyt az jelentheti, hogy az európai szerzői jogi törvényeknél jóval szigorúbb tengerentúli Digital Millennium Copyright Act-ot terjesztenék ki az egyezményt aláíró összes államra.

Emellett gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az internetszolgáltatókat együttműködésre és a teljes online adatforgalom megfigyelésére, illetve ellenőrzésére köteleznék A La Quadrature du Net szintén közleményt jelentetett meg, amelyben azt írta, hogy nagyon könnyen elképzelhető, hogy az Európai Bizottság megreformálja a kontinensen érvényes szerzői jogi szabályokat és azokat az amerikai fél kedve szerint változtatja majd meg.

A legnagyobb veszély azonban az, hogy az európai felhasználók mintha nem akarnák felismerni az őket fenyegető veszélyeket és csupán egy rossz álomként tekintenének az egész folyamatra. Pedig sajnos ezek a dolgok, egyfajta borzalmas utólagos karácsonyi ajándékként néhány hónapon belül nagyon is valósággá válhatnak. Mivel az EU nem hajlandó tájékoztatást adni az ACTA-tárgyalásokról, így hatványozottan érvényes lehet a mondás, miszerint jobb félni, mint megijedni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások