30 ezer brit fájlcserélőt perelnének be

30 ezer brit fájlcserélőt perelnének be

2009. november 30. 17:46, Hétfő
A zenekiadók és filmstúdiók számára segítséget nyújtó brit cég mintegy 30 ezer szigetországbeli felhasználóból sajtolna ki kisebb összegeket, mintegy büntetésül az illegálisan beszerzett alkotásokért.

Az ACS:Law a napokban kapta meg az illetékes londoni bíróság jóváhagyását, amelynek értelmében megkezdhetik a levelek kiküldését mind a 30 ezer felhasználó számára. Ehhez azonban még meg kell szerezniük a gyanúba került felhasználók személyes adatait, amelyben az internetszolgáltatók segítségére számítanak - ennek elmaradása esetében pedig a szolgáltató is komolyabb összezördülésre számíthat.

A friss hírek szerint a nagyjából 30 ezer IP-cím birtokában első körben 15 ezer felhasználó kapna figyelmeztető levelet valamikor 2010 elején, ebben pedig gyakorlatilag két eltérő út közül választhatnak. Vagy kifizetik a jogtulajdonosok által követelt, fejenként 200 és 500 font közötti összeget, avagy a bíróságra mennek, ahol már nyilván komolyabb erőfeszítésekkel igyekeznek majd rajtuk elverni a port. Némely felhasználók kibúvási lehetőséget is kapnak, amennyiben arra hivatkoznak, hogy internetelérésüket engedély nélkül használták fel ismeretlen személyek a letöltések elvégzésére, erre azonban nyilván nem kerülhet sor nagy arányban.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a mintegy 30 ezer IP-cím túlnyomó része (nagyjából 25 ezer azonosító) a BT hálózatán belül helyezkedik el, a szolgáltató pedig már korábban összetűzött a jogvédőkkel és a filmstúdiókat képviselő szervezetekkel. A BT arra hivatkozott, hogy az ACS:Law nem tudja teljes biztonsággal megállapítani a gyanús felhasználók kilétét (az IP-címeket ugyanis meglehetősen könnyű elrejteni, megmásítani), mire a másik fél azzal vágott vissza, hogy a szolgáltatónak szégyellnie kellene magát, amiért nem lép fel hatékonyan az illegális fájlcserélés ellen (a BT szerint a komolyabb akciók sértenék saját előfizetőinek jogait).

2010 elején tehát érdekes fordulóponthoz érkezhetünk, legalábbis az Egyesült Királyságban - meglátjuk, mit kezdenek a megszerzett azonosítókkal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások