Szabad wi-fin letöltött filmért a szórakozóhely fizet

Szabad wi-fin letöltött filmért a szórakozóhely fizet

2009. december 3. 23:43, Csütörtök
Összesen 8000 fontra bírságoltak meg egy brit pub tulajdonosát, miután a szórakozóhely nyilvános hotspot rendszerét valaki illegális letöltésre használta. Ez az első ilyen jellegű bírósági döntés a szigetországban.

A pub internetszolgáltatója, a The Cloud közleménye szerint a szórakozóhely tulajdonosa - bírósági döntés alapján - összesen 8000 ezer fontos bírságot köteles fizetni, miután a pub által biztosított nyílt internet elérést valaki jogvédett tartalom illegális letöltésére használta. A pub nevét nem hozták nyilvánosságra.

A hotspot szolgáltató közlése szerint ez az első ilyen eset a szigetországban, de az új szabályozási tervek szerint akár továbbiak is követhetik. A brit kormány által beterjesztett, Digital Economy bill névre keresztelt javaslatcsomag szerint ugyanis a jogsértő letöltések az IP-címekig követhetők vissza. Az illegális letöltések esetén így a szabad hozzáférésű rendszereknél az internetkapcsolat előfizetőjének IP-címét tudják azonosítani, ezért elképzelhető, hogy a jogsértések terheit nekik kellene viselni.

Lilian Edwards, a Sheffield-i egyetem jogi professzora szerint a most tárgyalt szabályozási tervek esetén még nem egészen egyértelmű, hogy az ehhez hasonló helyzetben mi a teendő, hiszen nem a hotspot rendszerek tulajdonosai a végfelhasználók, de a valódi jogsértő személye nem azonosítható. Edwards szerint annyi már most is valószínűsíthető, hogy az ún. három csapás rendszer alkalmazása esetén a hotspot rendszer szolgáltatójával szemben nem alkalmaznák a harmadik csapást, vagyis az internetszolgáltatást nem szűntetnék meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások