Ratingenben csak pénzért fotózhatna a Google

Ratingenben csak pénzért fotózhatna a Google

2009. december 17. 15:26, Csütörtök
Miközben csillapodni látszanak a Google Street View szolgáltatása elleni tiltakozások, egy kisváros folytatja a harcot.

A Düsseldorf mellett található Ratingen köszöni szépen, de nem kér a Google Steert View szolgáltatásból. A helyi városvezetők tanulmányozták a hatályos jogszabályokat és találtak egy megfelelő pontot, ami a segítségükre lehet. Könnyen lehet, hogy az alkalmazandó módszert más városok is átvehetik és sikerül leállítaniuk az utcák fotózását. A ratingeni városatyák azt találták ki, hogy nemes egyszerűséggel pénzt kérnek a felvételek készítéséért. Vagyis a webes multi munkatársai csak akkor készíthetik el és jelentethetik meg a világhálón a digitális képeket, ha fizetnek, méghozzá nem is keveset.

"Azt akarjuk, hogy a Google 20 eurót fizessen kilométerenként minden a közösségünkben lefotózott utca esetében" - nyilatkozta Dirk Tratzig, a város jogi osztályának vezetője. "Polgáraink szerint életük egyre publikusabbá válik az utcai kamerák által, a Google Earth és most a Street View révén; jelezni akarjuk, hogy ez így ezen az úton nem működhet" - tette hozzá.

Nos, mivel a ratingeni úthálózat potom 309 kilométer, így a vállalat vagy kifizeti a 6180 eurót, vagy nem készíthet felvételeket. A helyi jogász egy észak-rajna-vesztfáliai törvényre hivatkozik, amely kimondja: nem lehet közösségi használatról beszélni, ha az utcát elsősorban nem közlekedésre használják. Más szavakkal: az utcák lefényképezése különleges használatnak minősül, ami után díjat lehet szedni.


Bár az ügy ilyen jellegű megközelítése mosolyt csalhat a Google tulajdonosainak arcára, a probléma az, hogy amennyiben a megoldás beválik, akkor a Google nem csak 6180 euróval lehet szegényebb. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a döntés precedenst teremtene és az utcák lefotózását ellenző városok egymás után vetik majd ki a bírságokat, legalábbis Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A Google éves nyeresége 6,6 milliárd dollár, így a cég az alig néhány tízezer euró kifizetésébe természetesen nem rokkanna bele. Amennyiben azonban más országok is átvennék a ratingeni gyakorlatot, az akár a Street View program leállításához is vezethet. A cég szóvivője ugyanakkor nem aggódik, mint mondta: a felvételek készítése nem akadályozza a normál forgalmat. Ráadásul a vállalat már eddig is számos engedményt tett, például biztosítja a felvételek utólagos törlésének jogát és felismerhetetlenné teszi az arcokat, illetve a rendszámokat és a házszámokat.

Mindez azonban nem elég a ratingenieknek. Ők azt szeretnék, hogy akár egy lakás vagy ház bérlője is kezdeményezhesse a képek törlését, mondván: különben sérül az illető információs önrendelkezési joga. Tratzig szerint számos lakos tiltakozott a Google autója miatt. A helyi bizottságokban nagy támogatást kapott a javaslat. Azt ugyanakkor az előterjesztők is elismerték beadványukban, hogy az érvelés jogilag nem cáfolhatatlan és egy pert nem biztos, hogy megnyerne a város. A helyiek ennek ellenére elszántak, megegyezésre törekednek, de úgy gondolják: ha nem megy szép szóval, megoldják erővel.

Legutóbb, idén november közepén a svájci szövetségi adatvédelmi biztos fordult a helyi közigazgatási bírósághoz és az addig készült utcafelvételek törlését kérte a testülettől.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások