Irán: újabb eljárások honlapok ellen

Irán: újabb eljárások honlapok ellen

2009. december 18. 08:15, Péntek
Abbász Dzsáfári Dolatabadi teheráni főügyész két konzervatívnak minősülő iráni hírportál üzemeltetői ellen indítana eljárást.

Az ügyről az Associated Press számolt be az iráni állami televízió híradására hivatkozva. A vád szerint a Jahannews és az Alef news nevű híroldalak, illetve azok működtetői megsértették Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnököt. Azonban a helyi hatalom szigora nem csak erre a két lapra sújt le, hiszen a Riporterek Határok Nélkül (ROG) nevű szervezet közleményéből kiderül, hogy az Ayandenews nevű honlapot már december 6-án bezáratták. A ROG munkatársai közölték, hogy mindkét információt számos helyi forrásuk megerősítette.

A szervezet a két újabb oldal tervezett bezáratásában az iráni internetcenzúra kiterjesztését vélte felfedezni, közleményük szerint a helyi hatalom nincs tekintettel senkire és semmire. Jó példa erre, hogy Aliresa Sakanai, a Jahannews üzemeltetője az elmúlt hónapokban még Ahmedinezsád elnök támogatójának számított. Azonban hozzá hasonlóan számos konzervatív csoport a nemrégiben brutálisan levert demonstrációk után megváltoztatta álláspontját és elfordult a kormány politikájától.

"Az elmúlt hónapokban az iráni kormány folyamatosan fejlesztette stratégiáját. Egyre több független és és ellenzéki médiát, illetve azok oldalait cenzúrázza, záratja be vagy tiltja be. Most pedig megkezdte a rezsim azokon a csoportokon belül is a tisztogatásokat, amelyek eddig az elnök támogatóinak számítottak. Ahmedinezsád ezzel a lépéssel ismét csak azt bizonyítja, hogy nem tűr meg a hivatalostól eltérő véleményeket a médiában" - olvasható a szervezet közleményében.

A június 12-i vitatott elnökválasztások óta Iránban több mint száz újságírót, riportert, bloggert vettek őrizetbe a hatóságok, közülük 28-an még mindig börtönben töltik napjaikat. Az 1979-es iráni forradalom óta még soha nem menekült el ennyi újságíró az országból. A ROG adatai alapján eddig több mint 50 iráni újságíró és blogger keresett külföldön menedéket.

Időközben hivatalosan is hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Mohammed Pur Abdullah bloggert. A hivatalos vád szerint részt vett a kormányellenes megmozdulásokon és a nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységet folytatott. A Pishro (Avantgarde) nevű blog üzemeltetőjét még idén január 12-én tartóztatták le, miután cikkeket jelentetett meg az iráni börtönkörülményekről és a helyi titkosszolgálati ügynökök kihallgatási módszereiről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások