Használhatók a hibás bankkártyák Németországban

Használhatók a hibás bankkártyák Németországban

2010. január 8. 13:58, Péntek
Ismét lehet fizetni azzal a harmincmillió Németországban kiadott bankkártyával, amelyeket az év eleje óta nem, vagy csak alig lehetett használni - közölte a német kiskereskedelmi szövetség (HDE).

Magát a hibát egyelőre nem sikerült elhárítani, viszont átállították a bankautomatákat és a fizető terminálok működési módját úgy, hogy ne a mikrochipről, hanem a kártyák mágnesszalagjáról olvassák le az adatokat. A közlemény szerint ezt úgy érték el, hogy sikerült újrakonfigurálni a fizető terminálokat a legtöbb elfogadó helyen. A hétvégi nagybevásárlások idején csupán elszigetelt esetekben fordulhat elő üzemzavar.

Az úgynevezett 2010-es hiba a Magyarországon kevéssé ismert EC Eurocheque rendszerű betéti kártyákat és hitelkártyákat tette használhatatlanná, mert a kártyákba épített mikrochip nem tudja értelmezni a 2010-es évszámot. A bankautomatákat már a hét első felében, a közel 200 ezer terminált pedig péntekre állították át. A következő lépésben arra keresnek megoldást a szakemberek, hogy miként lehet a leginkább költségkímélő módon orvosolni a mikrochipek meghibásodását. A kártyacsere, darabonként 5 és 8 euró közötti összeggel számolva, nagyjából 240 millió eurós költséget okozna a bankoknak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások