Blogolásra buzdít XVI. Benedek pápa

Blogolásra buzdít XVI. Benedek pápa

2010. január 25. 14:25, Hétfő
Az internet rendkívül gyors mértékben növekszik, ezt tudja XVI. Benedek pápa is, aki nem szeretné, hogy ebből a folyamatból kimaradjon az egyház. Az internetet a lelkészképzésbe is beemelik.

A katolikus egyház tagjainak a jövőben kiemelt feladatuk lesz a blogolás. XVI. Benedek pápa ugyanis erre, a multimédiás hitterjesztésre, valamint a modern kommunikációs lehetőségek és technológiák használatára kérte az összes katolikus egyházi személyt a 44. Szociális Kommunikációs Katolikus Világnap alkalmából írt üzenetében. Ugyan a világnapot hivatalosan csak május 16-án tartják, azonban az üzeneteket hagyományosan már január 23-án, Szalézi Szent Ferencnek, az újságírók védőszentjének napján nyilvánosságra hozza a Vatikán.

A katolikus papoknak minden multimédiás lehetőséget ki kell használniuk az evangélium terjesztésére és arra, hogy más kultúrák és vallások képviselőivel kapcsolatba kerülhessenek. "A korszerű kommunikációs megoldásoknak köszönhetően a pap megismertetheti az emberekkel az egyház életét és segíthet nekik abban, hogy felfedezhessék Krisztus arcát" - írta többek között a katolikus egyházfő. A papoknak a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a digitális fotókra, a blogokra, a honlapokra és az online videókra, az internetnek pedig részét kell képeznie a lelkészképzésnek.

A papoknak - fogalmazott a pápa - "lelket kell adnia az internet kommunikációs folyamának". "A papok fordítsanak különleges figyelmet a nemhívőkre, a keresőkre, azokra, akik abszolút, nem múlandó értékekre vágynak (...) a digitális világban is nyilvánuljon meg Isten szeretetteljes figyelme az emberek iránt, amely Krisztusban valósul meg" - írta. A világháló és az általa nyújtott új kommunikációs lehetőségek az egyházfő szerint ugyanazt a szerepet tölthetik be, mint az agorák az ókori Görögországban.

A Vatikán már évek óta igyekszik erősíteni online tevékenységét. Előbb tavaly ilyenkor megnyitotta saját YouTube-csatornáját, majd XVI. Benedek pápa is elindította Facebook-alkalmazását. A Pope2You oldalon pedig a felhasználók a pápa utazási terveiről és beszédeiről tájékozódhatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások