Mérsékelték Jammie Thomas-Rasset pénzbüntetését

Mérsékelték Jammie Thomas-Rasset pénzbüntetését

2010. január 25. 14:08, Hétfő
Egy szövetségi bíró megváltoztatta a négy gyermekét egyedül nevelő, 32 éves amerikai édesanya korábbi ítéletét.

A szövetségi bíró úgy döntött, hogy a korábban Jammie Thomas-Rassetre az esküdtek által kiszabott 1,9 millió dolláros pénzbüntetést 54 000 dollárra mérsékli. Az első fokú ítélet alapján az édesanyának a 24 letöltött zeneszámért egyenként 80 000 dollárt kellett volna kifizetni, míg ez az összeg most "csak" dalonként 2250 dollár.

Mindenesetre a nő nem lélegezhet fel, mivel Michael Davis bíró csak részben adott neki és védőinek igazat a mostani eljárás során. A bíró ugyanis úgy vélte, hogy az nem lehet indok a különböző felvételek illegális letöltésére és terjesztésére, hogy az édesanya ingyen akart a zenékhez hozzájutni. Igaz, ugyanezt az érvet hozta fel a zeneiparral szemben is, mondván egy közel 2 millió dolláros pénzbüntetés kicsit sok 24 dalért. Jammie Thomas-Rasset és védői csak részben érték el a céljukat, hiszen a pénzbüntetés csökkentésén vagy eltörlésén kívül megkérdőjelezték a zeneipar bizonyítékait is és egy új eljárás lefolytatását kérték a másod fokú bíróságtól. Ez utóbbit Michael Davis megtagadta.


Jammie Thomas-Rasset

A per viszont folytatódhat, ha az új ítéletet vagy Thomas-Rasset vagy a zeneipar képviselői nem fogadják el és valamelyikük, vagy mindketten fellebbeznek. Joe Sibley, a nő ügyvédje elmondta: még nem döntötték el, hogy fellebbeznek-e. Az idő mindenesetre inkább a kiadókat sietteti, hiszen hét napon belül vagy el kell fogadniuk a határozatot vagy be kell nyújtaniuk a fellebbezésüket. Az ügy egyelőre az Amerikai Zeneipari Szövetséghez (RIAA) került. A szervezet nehéz helyzetben van, hiszen egyrészt ha elfogadják Davis ítéletét, akkor lemondanak a 1,846 millió dollárról, másrészt a RIAA már szívesen lekerülne a címlapokról és elfelejtené az egész ügyet. Az ok egyszerű: a szövetségnek a per eddig 222 000 dollárba került.

A döntést befolyásolja még egy tényező: maga Davis bíró is leszögezte a mostani határozat indoklásában, hogy még ezt az 54 000 dolláros bírságot is soknak tartja és csak az esküdtek korábbi ítélete miatt szabott ki ekkora büntetést. Az 54 000 dollár a törvényi minimumbüntetés háromszorosa. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy a RIAA a fellebbezése után még ettől az összegtől is elesik. Ráadásul egy másik fájlcserélő Joel Tenenbaum ügyében hasonló a helyzet. A védők ugyanis azt kérték Nancy Gertner bírónőtől, hogy vagy kezdeményezzen új eljárást vagy szabja ki a legkisebb pénzbírságot, ami dalonként 750 dollár.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások