Fókuszban a Google mobilinternet-tervei

Fókuszban a Google mobilinternet-tervei

2010. február 3. 08:18, Szerda
A webes óriáscég komoly terveket sző, senki ne legyen meglepődve, ha néhány hónap múlva a boltokban kapható lesz a Nexus One mellett a Google tábla-PC-je is.

"Először ki kell várnunk, hogy milyen irányba fejlődik a tábla-PC piac és csak ezután fogjuk eldönteni, hogy a Google belép-e erre a területre. Öt éve dolgozom a vállalatnál, éppen ezért semmit sem tartok kizártnak. Mindenekelőtt azt kell megérteni, hogy honnan jöttünk. A saját mobil készülékekkel kapcsolatos filozófiánk az volt, hogy az ügyfeleinknek az okostelefonok kategóriájában elérhető legjobb funkciók kombinációját nyújtsuk át. Mivel ezt az Androidnak köszönhetően értük el, így azt szeretnénk, hogy ha mások is még jobb eszközöket gyárthassanak.

Ahhoz ugyanis, hogy valóban előremozdulhasson a mobilinternet fejlődése, rendkívül fontos, hogy egyre többen alkalmazzák a technológiát. Az, hogy ki építi a mobilokat, gyakorlatilag teljesen mindegy, egészen addig, amíg az emberek használják a mobil adatcserét. Ez jó nekünk, hiszen akkor többen használják a mi szolgáltatásainkat, de jó a távközlési cégeknek is, mert még több sávszélességet adhatnak el és végeredményben jó a felhasználóknak is, mert még több választási lehetőségük van" - nyilatkozta Nikesh Arora, aki tavaly április óta a Google globális terjesztési és stratégiai igazgatója.


Nikesh Arora korábban a Google európai részlegét vezette, azt megelőzően pedig a Deutsche Telekomnál dolgozott és a T-Mobile elnökségi tagja is volt. "Úgy gondolom, hogy nem ijesztjük el a piacról a partnereinket, az LG-t vagy a Samsungot, hiszen mi csak a szoftvert és a Nexus One-t biztosítjuk. Azt szeretnénk, hogy az emberek a hardverek, a szoftverek és az alkalmazások egy jó kombinációjával találkozzanak."

"Minden terméknek van egy fejlődési folyamata, amelyben egyaránt szerepet kapnak a mérnökök és a felhasználók. Van első, második és sokadik verzió. Ha így tetszik, a Nexus One az Android platformra épülő okostelefonok harmadik generációja. Általa olyan magasra tettük a lécet, hogy a többi gyártó is kénytelen követni a példánkat. Hat hónap múlva már nem adhatnak el a Nexus Onenál rosszabb készülékeket és pont ez viszi előre az ipart abban, hogy mindig jobb és jobb termékeket állítson elő" - tette hozzá Nikesh Arora.

A Google globális fejlesztési és stratégiai igazgatója leszögezte: korábban ott követett el hibát sok távközlési szolgáltató, hogy másképp akarták felépíteni a mobilinternetet, mint a hagyományos világhálót. Azonban ez nem működik. Ha valaki megnézi, hogy mire használják az emberek például a Nexus One-t, akkor azt látja, hogy keresnek a világhálón, térképeket töltenek be, navigációs szolgáltatásokat használnak és YouTube-videókat néznek. Vagyis ugyanazokra a célokra alkalmazzák, mint a PC-jüket.

"Elég csak összehasonlítani a számítógép- és a mobilgyártás történetét. Amikor az első okostelefonok öt évvel ezelőtt megjelentek, akkor a Palm, a Symbian/Nokia, a Motorola és az LG mindannyian saját operációs rendszerüket használták. Mindez egy rémálom minden szoftverszolgáltató számára, mivel minden egyes készülékhez ki kell fejlesztenie az alkalmazás új változatát. A PC-ágazatban ez másként van: van egy operációs rendszer, sokan gyártanak hardvert és sokkal nagyobb az együttműködés" - jegyezte meg Nikesh Arora.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások