Drasztikusan nőttek az adattárolókra kivetett jogdíjak Németországban

Drasztikusan nőttek az adattárolókra kivetett jogdíjak Németországban

2010. február 4. 11:32, Csütörtök
Az új év semmiképpen sem kezdődött jól a német felhasználók számára, a helyi szerzői jogi társaságok ugyanis jelentős mértékben megemelték az adathordozók után fizetendő jogdíjakat.

A ZPÜ nevű szervezet újabb jelentős sikert ért el, legalábbis a saját szemszögéből nézve. Sikerült ugyanis keresztülvinnie egy drasztikus jogdíjemelést a CD- és DVD-lemezek piacán. A jogdíjemelés megjelent a Szövetségi Közlönyben is, a mértékéről pedig Ralf Schnur, a Software Partner GmbH nevű nagykereskedés ügyvezetője árult el részleteket. Az egyeztetések első fordulója, a ZPÜ követelései miatt, gyakorlatilag azonnal sikertelennek bizonyult. A kialakult helyzetre jellemző, hogy vannak olyan gyártók és importőrök, akik nem fogadják el az új jogdíjat, míg a Platinum márkájú lemezeket a piacra dobó Bestmedia és a Philips már megemelte az árait. A másik véglet pedig a Verbatim, amely kész akár perre is menni a ZPÜ-vel.

A korábbi jogdíjszerződés tavaly december 31-én járt le és mivel a feleknek nem sikerült megállapodniuk egymással, így a vitában várhatóan a Német Szabadalmi és Márka Hivatal (DPMA) fog döntést hozni. Azonban ez sem jelentheti automatikusan a helyzet megoldását. Könnyen előfordulhat, hogy ha a Verbatim és más gyártók, illetve importőrök pert indítanak, akkor az ügyben a végső szót a müncheni tartományi vagy a német legfelsőbb bíróság mondja majd ki. A ZPÜ új díjtáblázata alapján idén január elsejétől 3,47 euró jogdíj terheli a 25 gigabájtos Blu-ray lemezeket. Összehasonlításul: jelenleg ezeknek a termékeknek a bruttó német kiskereskedelmi ára 4 euró.

Gaby Schilcher, a ZPÜ szóvivője elmondta, hogy a döntés visszamenőleges hatállyal is érvényes és a jogdíjakat gyakran a régi árak alapján állapították meg. 2008 január elsején egy Blu-ray lemez ára még bruttó 14 euró volt. A CD-R korongokra régebben 7,2 eurócent jogdíj vonatkozott "játékóránként", most ezt az utóbbi kitételt eltörölték és így minden CD-r lemez után egységesen 6,2 eurócentet kell fizetni. A valóságban - a különböző egyéb tételek miatt - ez háromszoros jogdíjnövekedést jelent.

Az áremelkedés a CD-RW-k tekintetében még drasztikusabb, ott ugyanis 2,88-ról 19,7 eurócentre nőtt a lemezenként fizetendő jogdíj. A 4,7 gigabájtos DVD+R és DVD-R diszkeknél a jogdíj 13,9 eurócent, a hasonló tárolókapacitású DVD+RW-knél és DVD-RW-knél 27,1 eurócentre, míg a szintén 4,7 gigabájtos DVD-RAM-oknál 55 eurócentre nőtt.

Ralf Schnur, a Software Partner GmbH ügyvezetője attól tart, hogy a ZPÜ magatartása miatt komoly visszaesés következhet be az adattárolók piacán és az új táblázatnak köszönhetően jelenleg totális káosz uralkodik ezen a területen. "A legrosszabb a helyzet a CD-RW-k esetében, ott a jogdíjak 579 százalékkal növekedtek. Normális esetben a ZPÜ megbeszéli a dolgokat az IM nevű szervezettel, de mivel ezúttal nem született megállapodás, így egyszerűen önhatalmúlag kihirdette az új árakat" - jegyezte meg a szakember.

Judith Lammers, a BITKOM szakmai szervezet szerzői jogi részlegvezetője szerint az új díjszabás senkire nézve sem kötelező, így a gyártóknak és az importőröknek lehetőségük van megtámadni a ZPÜ határozatát. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a németországi jogdíjemelkedés hatással lesz-e a magyarországi árakra. A legtöbb hazai kereskedő minden bizonnyal vagy kivár vagy megpróbálja más forrásból beszerezni a lemezeit.

A ZPÜ korábban elérte, hogy kötelező szerzői jogdíjat fizetni a PC-kre Németországban. A Számítógép-gyártók Szövetsége (BCH) nevű szakmai szervezettel kötött egyezmény szintén visszamenőleges hatályú és kiköti, hogy a 2008 január elseje és a 2010. december 31. között eladott minden egyes személyi számítógép után egységesen 13,65 euró szerzői jogdíjat kell fizetni, ha tartalmaznak beépített DVD-írót. A DVD-író nélkül eladott konfigurációk esetében ez az összeg 12,15 euró.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások