Bemutatkozott a jövő robotmunkatársa

Bemutatkozott a jövő robotmunkatársa

2010. február 6. 21:13, Szombat
A NASA és a General Motors egy robot ikerpárt mutatott be, ami egyrészt az űrsétát végző asztronautáknak segédkezhet a jövőben, másrészről a gyártósorokat tehetik biztonságosabbá és hatékonyabbá, hogy az emberek és a droidok együtt dolgozhassanak.

Az autógyártó jelenleg használatban levő nagy robotjai el vannak kerítve, tőlük védeni kell a dolgozókat. "Egy óriásrobot nem tudja hol áll egy-egy ember, ami veszélyes, számos baleset potenciális forrása" - magyarázta Marty Linn, a GM vezető robottechnikai mérnöke a Discovery News-nak.


A NASA Robonaut projektjéről 2003 nyarán számoltunk be először, az űrügynökség mérnökeinek munkáját az elmúlt három évben azonban már a GM szakemberei is segítik. Az elmúlt időszakban több prototípus is elkészült a houstoni Johnson Űrközpontban, míg a GM droidjai a cég michigani fejlesztési központjában fognak megjelenni, ahol a mérnökök különböző, a jövő autóiba tervezett szenzorok, szoftverek és egyéb termékek tesztágyaként, valamint a gyártási folyamat javításához fogják használni a robotokat.

"Úgy képzeltük el, hogy ezt a technológiát képesek leszünk közvetlenül az emberek mellett alkalmazni. Mind a NASA, mind a GM osztja az emberek és a robotok közös munkájának vízióját" - nyilatkozott Linn. "Ez egy emberméretű robot, ami emberi léptékekkel dolgozik. Egyre közelebb kerülünk az emberi formához, ami nem kis kihívás" - tette hozzá Ron Diftler, aki a NASA részéről felügyeli a Robonaut projektet. "Mi egy EVA (járművön kívüli tevékenység, vagyis űrséta) segédként tekintünk rá."


A droid rengeteg időt spórolhat, ugyanakkor csökkentheti a kockázatot az űrsétát teljesítő asztronautáknak azzal, hogy elsőként mennek a ki a világűrbe, előkészítve a munkaterületet az emberek számára. A csütörtökön bemutatott robonauták a NASA és a DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) egy évtizeddel ezelőtt elkezdett munkáján alapulnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások