Leszavazta a SWIFT-egyezményt az EP belügyi bizottsága

Leszavazta a SWIFT-egyezményt az EP belügyi bizottsága

2010. február 6. 20:37, Szombat
Az Európai Parlament (EP) belügyi bizottsága elfogadta Jeanine Hennis-Plasschaert holland liberális képviselő jelentését és egyúttal elutasította az új SWIFT-megállapodást.

A testületben komoly vita bontakozott ki, a végső szavazás is meglehetősen sorosra sikeredett, hiszen a jelentés mellett és ezzel az egyezmény elutasítására 29-en szavaztak, míg az ellentábor tagjai 23-an voltak. Egy bizottsági tag tartózkodott. A legtöbb EP-képviselő azt kifogásolta, hogy a szerződés jelenlegi formájában komoly beavatkozást jelentene az európai uniós állampolgárok alapvető jogaiba.

Jeanine Hennis-Plasschaert holland liberális képviselő jelentésében azt javasolta az Európai Parlamentnek, hogy a jövő heti ülésén az egyezmény ratifikálása ellen voksoljon. A politikus többek között azzal érvelt, hogy az Európai Tanács nem adta át időben az EP-nek a megállapodáshoz kapcsolódó összes dokumentumot. A holland liberális képviselő elmondta, hogy az Egyesült Államok tárgyalódelegációi az elmúlt időszakban igyekeznek komoly nyomást gyakorolni a kollégáira és azt akarják elérni, hogy az EP semmiképpen se fogadja el a jelentését, hanem eredeti formájában hagyja jóvá a SWIFT-egyezményt.

Ugyan az Európai Parlament nem köteles figyelembe venni a testületi szavazás végeredményét, de az mindenképpen jelzés értékű lehet az EP-képviselőknek és befolyásolhatja a végső voksolás kimenetelét. Ernst Strasser megerősítette a voksolás tényét és eredményét, valamint közölte, hogy Jeanine Hennis-Plasschaert előterjesztését leginkább a konzervatív bizottsági tagok támogatták. Ez különösen annak tükrében érdekes, mert az Európai Néppárt képviselői többsége megállapodáspárti.

A jelentést készítő Hennis-Plasschaert komoly figyelmeztetésnek minősítette az adatátadás mellett érvelők számára a testületi voksolás végeredményét. mostani döntés egyúttal azt is jelenti, hogy az európai uniós pénzügyi adatok átadása mellett lobbizók néhány napon belül immár a második kudarccal szembesültek. A hét elején ugyanis a SWIFT szóvivője jelentette ki, hogy nem adják át az adataikat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások