Újabb pert veszített a zeneipar

Újabb pert veszített a zeneipar

2010. február 10. 08:25, Szerda
A zeneipari érdekvédelmi szervezetek nem tudták bizonyítani, hogy egy nő töltött le egy fájlcserélő hálózatból 3780 dalt. Nem tett terhelő vallomást a családtagjaira, akik közül bárki lehetett a bűnös.

A Mainzi Bíróság úgy határozott, hogy felmenti az ellene hozott vádpontok alól azt a nőt, akit illegális zenei másolatok letöltésével vádoltak meg. A testület szerint nem lehetett bizonyítani, hogy a fájlokat valóban a nő töltötte le. Ugyan az ítélet már tavaly szeptember 24-én megszületett, azt csak most hozták nyilvánosságra.

A nőt több zenei nagyvállalat jelentette fel arra hivatkozva, hogy az ő IP-címéről töltött le valaki 3780 zenei fájlt. A zeneipar két dal illegális másolatát bizonyítékként akarta felhasználni, de nem járt sikerrel. A rendőrség a házkutatás során lefoglalt négy PC-t és egy külső merevlemezt, majd megkezdődött a bizonyítékgyűjtés. Mivel az egyik számítógép jelszóval volt védve, így azt a nyomozók nem tudták átvizsgálni. A vádlott közölte, hogy a jelzett napon a férje és a két fia volt fent a világhálón, ő ugyanis éppen dolgozott, így semmiképpen se ülhetett otthon a számítógépe előtt és tölthetett le közel 4000 zeneszámot.

A nő úgy döntött, hogy él azzal a jogával, miszerint nem tesz terhelő vallomást a családtagjaira. A bíróság végül kénytelen volt megállapítani, hogy nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani és bizonyítani, hogy a dalokat valóban a vádlott töltötte le, mivel elkövetőként a családtagjai is szóba jöhetnek. A nőt első fokon 1500 euró pénzbüntetésre ítélték, de az összeget így nem kell kifizetnie. Az ítélet jogerős, a zeneipar pedig újabb kínos vereséget volt kénytelen elkönyvelni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások